Milka Forcan ostaje na čelu Saveta

Vlada Srbije namerava da još uvek aktuelnu predsednicu Saveta za brendiranje Srbije Milku Forcan zaštiti od sukoba interesa.

Izvor: B92, FoNet

Sreda, 07.11.2007.

13:35

Default images

Ministar trgovine Predrag Bubalo rekao je da će na sutrašnjoj sednici Vlade predložiti izmene nadležnosti Saveta za promociju Srbije, kako se više ne bi govorilo o sukobu interesa članova tog tela. Bubalo je rekao da će promene rešiti problem, ali nije precizirao da li će to značiti i smenu predsednice Saveta Milke Forcan.

Za nju je Odbor za rešavanje sukoba interesa ranije saopštio da se kao potpredsednica Delte nalazi u sukobu interesa.

"Da li će doći do promene predsednika Saveta, to ćemo videti", rekao je Bubalo i naveo da promene koje će predložiti nisu nikakva spektakularna stvar, ali će rešiti problem.

Predsednik Odbora za rešavanje sukoba interesa Milovan Dedijer izjavio je za B92 da je Vlada uskratila nadležnost Odboru da proceni da li je Milka Forcan u sukobu interesa.

Vlast smatra da su odluke Saveta savetodavne i da se ne mogu primenjivati bez saglasnosti Ministarstva za trgovinu.

"Mi smo kazali da ta lica ne podležu obavezama iz Zakona o sprečavanju sukoba interesa, jer taj zakon se odnosi na lica koja su izabrana u organe Republike i pokrajina", kaže on.

"Ovako jedno telo, savetodavno, nije organ Republike. Mi smo svima tamo dali prolaz osim Milki Forcan, koja tamo nije mogla da bude iz dva razloga", kaže Dedijer.

"Prvo, zato što funkcioner po članu 9 ne može da bude direktor i u drugom privrednom subjektu, a drugi razlog jer je postojao potencijalni sukob interesa, obzirom da se bavi takvim poslom, u promociju bi spadali i ti privredni poslovi", kaže on.

Podsetimo, Odbor za odlučivanje o sukobu interesa konstatovao je da je potpredsednica Delte u sukobu interesa ukoliko obavlja obe funkcije, ali je ministar tada taj stav odbacio kao apsurdan. Forcanova je, međutim, izjavila da je podnela ostavku, ali Vlada o tome do sada nije raspravljala.

Vlada Srbije je 15. oktobra održala osnivačku sednicu Saveta za promociju Srbije, na predlog Ministarstva trgovine i usluga, kao rezultat "prepoznavanja potrebe da počne organizovan i sistematski rad na promeni i unapređenju imidža Srbije".

Dve nedelje posle toga, Republički odbor za rešavanje o sukobu interesa zauzeo je stav da Milka Forcan u sukobu interesa. Za samo dve nedelje iz tog konsultativnog tela povukla su se tri marketinška stručnjaka.

LDP za anketni odbor o Delti

Poslanički klub Liberalno-demokratske partije zatražio je od predsednika parlamenta Olivera Dulića formiranje anketnog odbora koji bi se bavio ulogom u društvu kompanije Delta Miroslava Miškovića.

Na konferenciji za novinare u Skupštini Srbije, predsednik LDP-a Čedomir Jovanović rekao je da taj anketni odbor treba da dođe do odgovora na pitanja šta se dešava sa predmetima iz beogradske policij, u kojima se "utvrđuje kriminalna prošlost" kompanije Delta.

On je optužio Miškovića da je "vladar Srbije u senci", a da su predsednik i premijer Srbije samo "izvođači radova".

Predsednik Skupštine Srbije Oliver Dulić na taj zahtev odgovorio je da očekuje da će sednica skupštinskog Odbora za trgovinu biti održana sutra, a da bi trebalo da se pozovu "oni kojima je prećeno".
Poslanici LDP-a (FoNet)
Dulić je, povodom zahteva LDP-a, rekao novinarima u Skupštini Srbije da bi najpre o tome trebalo da raspravlja nadležni skupštinski odbor.
"Ukoliko se ispostavi da Odbor za trgovinu nije u mogućnosti da 'svojim kapacitetom' raspravlja o toj temi, nemam ništa protiv da se formira anketni odbor. Naprotiv, za svaku sam otvorenu temu u ovom društvu, pogotovo kada su u pitanju diskriminacija nekih ljudi i pretnje", rekao je Dulić.

Prema njegovoj oceni, Srbija ne sme da bude društvo u kome se nekom preti i u kome se neko plaši.

Dulić se nada da će sednici Odbora za trgovinu prisustvovati osobe koje su navele da im je prećeno i da će otvoreno govoriti ko im je pretio, ko se usudio da preti njima i državnim telima.

On je dodao da bi o toj temi trebalo da raspravlja nadležni odbor, a ne poslanici na sednici Skupštine dok traje rasprava o nekoj drugoj temi.

Stranke bez jasnog stava o odboru

Većina stranaka nema ništa protiv da se formira anketni odbor, ali danas nisu bili spremni da se izjasne da li će i učestvovati u njegovom radu.

"Teško da će anketni odbor doprineti da se razjasne sve nedoumice oko poslovanja kompanije Delta, oko sukoba Delte sa Savetom za borbu protiv korupcije, ali dobro je da se o tome razgovara", smatra Suzana Grubješić iz G17 plus.

A u DSS-u odbacuju tvrdnje da prete bilo kome jer, kako kažu, za to nemaju mandat. "Ali bih ja zamolio takođe i nosioce javnih funkcija da se ne plaše sopstvene senke i da je bilo kakva polemika u javnosti, ako postoji, svakako u funkciji, pre svega, istine", kaže Slavoljub Matić, poslanik DSS-a.

Direktor Beogradskog centra za ljudska prava Vojin Dimitrijević rekao je u emisiji Kažiprst Radija B92 da Vlada ne štiti tela koja je sama formirala.

"Vlada je propustila da zaštiti nekoga koga je verovatno reda radi postavila jer ti pritisci na tu komisiju, koja nema neku moć jer nije totalno samostalno telo nego Vladino telo, su neprekidni. I Vlada bi najlogičnije uradila ako bi to telo ukinula", smatra on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

34 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: