Šutanovac: DSS izbegava izbore

Dragan Šutanovac kaže da DSS-u teško pada što nema kandidata koji bi ugrozio Borisa Tadića. Ipak, dogovor oko čelnika Beograda.

Izvor: B92

Sreda, 03.10.2007.

09:31

Default images

U vladajućoj koaliciji ponovo optužbe i prepucavanja. Posle različitog gledanja na ulazak Srbije u NATO i termin održavanja lokalnih i predsedničkih izbora, između Demokratske stranke i Demokratske stranke Srbije strasti se ne stišavaju.

Izjava potpredsednika DS-a Dragana Šutanovca da "nema sumnje da bi kandidat DSS-a na predsedničkim izborima prošao isto kao Dragan Maršićanin”, izazvala je burne reakcije u partiji premijera Koštunice.

Potpredsednik DS-a i ministar odbrane Dragan Šutanovac je u intervjuu Večernjim novostima izjavio da "nema sumnje da bi kandidat DSS na predsedničkim izborima prošao isto kao Dragan Maršićanin" i dodao da je to "pretnja praznom puškom i nepoštovanje koalicionih partnera".

Na ovakve tvrdnje odmah je reagovao portparol Demokratske stranke Srbije Andreja Mladenović, koji je rekao da izjave Šutanovca predstavljaju pravi primer površnosti i brzopletog zaključivanja o DSS-u.

"Prilično je vidljivo da Šutanovac nije previše razmišljao prilikom donošenja olakih ocena o DSS-u. Iako je Šutanovac jedini funkcioner DS-a koji se na ovakav način odnosi prema našoj stranci, otkako smo napravili koaliciju na republičkom nivou, nema sumnje da i ovaj izuzetak nanosi štetu u odnosima između dve partije,” kaže on.

Član Glavnog odbora DS-a i ministar za upravu i lokalnu samoupravu, Milan Marković, kaže za B92 da ne treba kriti od javnosti da problemi među strankama postoje:

"Problemi postoje, tu nema nikakve dileme, ali ti problemi nisu takvi da bi u ovom momentu narušili stabilnost Vlade. Dakle, sve što je gospodin Šutanovac rekao potpuno je ispravno, mislim da članstvo i rukovodstvo DS-a može da stane iza svake reči koju je gospodin Šutanovac rekao. Ne- dolazak članova Vlade iz DSS-a na sahranu gradonačelnika Beograda, Nenada Bogdanovića, je nešto što govori o tim ljudima i mislim da to što je gospodin Mladenović izgovorio zaista nema potrebe komentarisati.”

Odmeravanje snaga

Milan Nikolić iz Centra za proučavanje alternativa ocenjuje da ovakvo ponašanje najjačih stranaka vladajuće koalicije, u stvari, predstavlja predizborno odmeravanje snaga, ali da ne veruje da je opstanak koalicije doveden u pitanje.

Nikolić dodaje i da DSS trenutno ima više manevarskog prostora, zbog moguće saradnje sa radikalima, ali da će i DS sigurno postaviti neku granicu preko koje neće ići:

"Prva granica je sigurno zakazivanje predsedničkih izbora ove godine, to sigurno DS neće dopustiti da se odloži, prvo zato što to nalaže Ustavni zakon, a drugo, zbog rešenja statusa Kosova koje može biti vrlo nepovoljno, DS-u to ne odgovara. Druga stvar su lokalni izbori i najzad, vrlo verovatno da se mora raspravljati ozbiljno i o nekim pitanjima kao što je EU, NATO, gde takođe ima nekih razlikovanja itd. Znači, kuda ići i šta raditi jer ako je to vladajuća koalicija, ona mora imati barem elementarno slične stavove.”

Na formiranje Vlade čekalo se puna tri meseca. U tom periodu mogle su se čuti razne optužbe među političkim partijama, da bi na kraju ipak zavladalo primirje. Ovakva dešavanja očigledno samo nagoveštavaju da nas uskoro očekuje izlazak na birališta. Srbiju čekaju predsednički, lokalni i pokrajinski izbori.

Ipak dogovor oko gradonačelnika

Da DS i DSS ipak mogu i da sarađuju pokazuje primer funkcionisanja koalicije na gradskom nivou u Beogradu. Ove stranke dogovorile su se da predsednik i zamenik predsednika skupštine zamene funkcije kako bi funkciju gradonačelnika posle smrti Nenada Bogdanovića obavljao čovek iz DS-a. Sednica na kojoj će biti konstatovan prestanak mandata Nenadu Bogdanovića zakazana je za ponedeljak.

Zakonom je predviđeno da ako prestane mandat gradonačelniku njegovu funkciju do izbora novog obavlja predsednik skupštine. U sadašnjoj situaciji tu funkciju obavljao bi Milorad Perović iz DSS-a.

Ipak, DSS i DS postigli su dogovor da predsednik i njegov zamenik zamene funkcije kako bi prvi čovek grada bio iz Demokratske stranke - Zoran Alimpić. On navodi da je DSS kao dobar koalicioni partner prihvatio argument da bi, pošto je preminuli gradonačelnik Nenad bogdanović bio iz DS-a, ta stranka trebalo da i dalje ima prvog čoveka Beograda.

Alimpić objašnjava da će na svojim funkcijama i dalje ostati i gradski menadžer Bojan Stanojević i arhitekta Đorđe Bobić. Iako zamenici gradonačelnika Radmili Hrustanović mandat prestaje sa prestankom mandata gradonačelnika, Alimpić navodi da će i ona ostati u timu.

Alimpić navodi da je zakonom predviđeno da ako prestane mandat gradonačelnika novi izbori za prvog čoveka grada budu raspisani u roku od dva meseca, ili da se sačekaju lokalni izbori ako će se oni održati u roku od šest meseci.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

31 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: