Ekonomskih 100 dana Vlade

Nakon 100 dana rada Vlade, glavna obećanja, za građane, o borbi protiv siromaštva i o boljem životu Vlada za sada nije ispunila.

Izvor: B92

Četvrtak, 23.08.2007.

17:29

Default images

Od 15. maja u Srbiji su poskupeli meso, mleko, hleb, jestivo ulje, voće i povrće. Cene na malo u poslednja tri meseca skočile su za 2,6 odsto, što će uticati na godišnju stopu inflacije. Pored toga, poskupela je i struja za 15 odsto, grejanje, a takođe su povećane i cene naftnih derivata, gradskog prevoza i vrtića.

Poskupljenja:

Maj Avgust

Hleb 26 din. 30-35 din.

Mleko 40,9 din. 47-50 din.

Ulje 18 75, din. 79-89 din.

Svinjetina 260,62 din. 329-367 din.

Piletina 153,56 din. 194-200 din.

To praktično znači da, iako je četvrti ključni princip Vladine politike bio socijalno i ekonomsko poboljšanje životnog standarda, većina građana u Srbiji ne oseća nikakvo poboljšanje, što su potvrdili i u anketi B92.

"Pogledajte cene, samo divljaju."

"Imamo utisak da je malo bolje."

"Ne bi smelo nikako da poskupi mleko i hleb."

"Sve je skupo mnogo."

"Ni bolje ni lošije."

"Za nas je sve preskupo."

Stručnjaci smatraju da od maja samo rastu inflatorne tenzije, što je rezultat prekomerne javne potrošnje.

Oni tvrde da kreatori ekonomske politike nisu po tom pitanju ništa učinili, zbog čega sada cenu plaća stanovništvo i privreda. Uz to su na rast cena uticali i suša i nepovoljni klimatski uslovi.

"Ova vlada je mogla da napravi budžetom restriktivniju javnu potrošnju i da glavno žarište inflatornih tenzija ohladi, kako bi Narodna banka Srbije relaksirala kurs", smatra Saša Đogović, iz Instituta za tržišna istraživanja.

"Povećane su kamate na kredite i porasle su plate u javnom sektoru, pa ne možemo optuživati Vladu za rast inflacije", smatra Goran Nikolić, iz Privredne komore Srbije.

Proteklih dana su zbog poskupljenja hleba, mleka i ulja, sve učestaliji razgovori proizvođača sa predstavnicima Vlade.

Ministar za poljoprivredu Slobodan Milosavljević smatra da su u Srbiji cene povećane prvenstveno zbog suše i loših klimatskih uslova, kao i u svim zemljama u regionu.

On, ipak, tvrdi da su razlozi za poskupljenja koje navode proizvođači neopravdani.

"Osećam deo odgovornosti, ali je to deo odgovornosti Ministarstva trgovine, ne prija mi to što se dešava jer je rast cena u mnogim segmentima neopravdan", kaže Milosavljević.

Iako su cene osnovnih životnih namirnica već povećane, proizvođači tek za jesen najavljuju pravi udar cena.

Za prve septembarske dane najavljen je novi " udar" povećanja cene struje od šest odsto, koji će za sobom povući i ostale cene.

O političkom radu Vlade tokom prvih 100 dana možete čitati u posebnoj vesti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: