Putin: Nezavisnost štetna i opasna

Predsednik Rusije Vladimir Putin kaže da bi nezavisnost Kosova bila štetna i opasna i zatražio traganje za kompromisom.

Izvor: B92, FoNet

Nedelja, 03.06.2007.

10:08

Default images

Putin je nemačkom Špiglu, na pitanje da li zemlje s pravom veta u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija još mogu naći kompromisno rešenje za Kosovo, rekao da bi "kompromis već odavno predložio, kada bi takvo rešenje znao". "Ne znam ga. Ali, strpljivo se mora dalje tragati za takvim rešenjem", rekao je Putin.

Putin nije neposredno odgovorio na pitanje šta će Rusija učiniti ako Kosovo jednostranim potezom proglasi nezavisnost.

Putin smatra da Kosovo nije pojedinačan slučaj i da u Abhaziji, Južnoj Osetiji i Pridnjestrovlju narodi već 15 godina imaju svoj parlament i predsednika i smatraju se nezavisnim.

"Ne možemo u slučaju Kosova da dopustimo nezavisnost, a da drugim narodima uskratimo pravo na samoopredeljenje. Nezavisno Kosovo bi bilo podrška separatizmu u Evropi", rekao je Putin i dodao da bi se takva nastojanja pokazala kod Baskijaca, u Škotskoj i posebno na Balkanu. "Zašto bismo sve to provocirali, to je štetno i opasno", ocenjuje Putin.

Premijer Srbije Vojislav Koštunica susrešće se sa ruskim predsednikom 9. juna u Sankt Peterburgu, u okviru međunarodnog ekonomskog foruma, neposredno posle sastanka G-8 u Nemačkoj.

Do susreta dolazi u izuzetno važnom trenutku i biće prilika da se razmotre nove ideje da se ponovo pokrenu pregovori o Kosovu, izjavio je savetnik za medije premijera Koštunice Srđan Đurić.

To će biti peti susret dvojice državnika, a treći od kada je Koštunice predsednik Vlade Srbije.

Šef diplomatije Srbije Vuk Jeremić rekao je u intervjuu za B92 da je podrška Rusije o pitanju Kosova jasna, i da Beograd očekuje skori nastavak pregovora. Ceo intervju pročitajte ovde.

SAD odlučuju o daljim potezima

Bela kuæa
Administracija SAD će do sredine nedelje odlučiti da li će podržavati rezoluciju o Kosovu ili odložiti odluku o statusu.

Analitičar iz SAD Obrad Kesić smatra da je naredna nedelja ključna za rešavanje statusa Kosova. "U administraciji SAD postoji rok, koji nije fiksiran i može da se pomeri, ali je ipak rok, da se do sredine nedelje odluči da li će biti forsirani rezolucija i glasanje u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija ili će se biti doneta odluka o odlaganju rešavanja problema Kosova", kaže Kesić.

Prema njegovim rečima, mnogo toga će zavisiti i od susreta predsednika SAD Džordža Buša i Rusije Vladimira Putina, na samitu G8, koji se održava od 6. do 8. juna u nemačkom izletištu Hajlingedam.

"Očekivanja su minimalna da će taj susret promeniti neki stav, ali je nerealno očekivati neki potez pre susreta. Posle tog susreta, sve zavisi od toga šta će odlučiti Vašington, da li će forsirati rezoluciju ili će videti neki prostor za kompromis", kaže Kesić.

"Moje mišljenje je da je prostor za kompromis mali. Po mom mišljenju, i Rusija i SAD će proceniti kompletan odnos, mnogo važnija pitanja nego što je pitanje Kosova, i na bazi tih interesa će odlučiti kako će sarađivati", kaže Kesić.

On kaže da je najrealnije da, ako bude glasano o predlogu rezolucije, glasanje biti posle 10 juna. "Deset dana je najraniji rok kada bi moglo da se glasa o rezoluciji. Ipak, mislim da će administracija SAD odlučiti da odloži glasanje o rezoluciji, s nadom da će se situaciji izmeniti i kako bi kupila vreme za ubeđivanje Rusa da ipak podrže neki kompromis u vezi s rezolucijom", zakjlučuje Kesić.

"Odlaganje ugrožava stabilnost"

Odlaganje rešenja statusa Kosova za jesen može ugroziti stabilnost na Kosovu, ocenili su kosovski analitičari za Kosova sot. "Odlaganje usvajanja odluke o statusu Kosova u SB UN značilo bi odstupanje od dosadašnjeg pozitivnog procesa", ocenio je Agim Zogaj. On je dodao da bi, ako se o novoj rezoluciji ne glasa tokom juna i ako se odluka odlaže za jesen, to imalo negativnih posledica na Kosovu, ali i u regionu.

Azem Vlasi ocenjuje da bi odlaganje imalo posledice i na unutrašnju stabilizaciju Kosova. "Odlaganjem se ne može postići nikakvo omekšavanje ruske pozicije. To samo može da šteti stanju na terenu, na Kosovu, odnosima Kosova i Srbije, ali i integraciji srpske manjine u kosovsko društvo", kaže Vlasi.

Beljulj Bećaj smatra da su SAD i EU "došle u situaciji da rizikuju svoj uticaj i prestiž u svetu ako postanu žrtve ruske ucene".

Protest Makedoniji i Albaniji

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije protestovalo povodom izjava šefova diplomatije Makedonije i Albanije o Kosovu.

Ministarstvo je protestovalo zbog izjava Antonija Milošoskog i Luljzima Baše za koje smatra da su unapred određivale konačan status Kosova. "O konačnom statusu Kosova vodiće se debata u SB UN. Takve izjave mogu izazvati destabilizaciju regiona i narušavanje osnovnih principa UN na kojima počiva međunarodni poredak", kaže se u saopštenju.

"Srbija ostaje privržena jačanju dobrosusedskih odnosa, poštovanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta svih susednih zemalja i sigurna je da bi nezavisnosnost Kosova i Metohije bila opasan presedan koji bi doveo u pitanje teritorijalni integritet drugih država na Balkanu i država u drugim regionima sveta", upozorava se u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: