Očekujem pozitivan izveštaj Del Ponteove

Info

Izvor: Nikola Radišiæ

Nedelja, 03.06.2007.

17:29

Default images

B92: U prethodna dva dana bili ste sa predsednikom Tadićem na kratkoj turneji u Nemačkoj i Finskoj, i tamo vas je Oli Ren obavestio o svojoj odluci da se nastave pregovori sa Srbijom. Da li eventualan negativan stav Karle del Ponte, koja stiže u Beograd, može da utiče i na Olija Rena da promeni odluku?

Jeremić: Kao prvo, ja bih da podvučem činjenicu da je Srbija ponovo u procesu priključivanja EU i da je to predizborno obećanje koje je ova vlada ispunila. Oli Ren je saopštio tu svoju odluku juče u Finskoj. Tome je prethodio sastanak sa nemačkim kancelarom u trojnom formatu, kome je prisustvovao predsednik, komesar za proširenje i predsedavajuća EU gospođa Merkel. Tome je prethodila vrlo intenzivna diplomatska akcija u prethodnih nekoliko nedelja koja je urodila plodom. Jako nam je svima, pretpostavljam, drago zbog toga. Karla del Ponte u ponedeljak dolazi u Beograd. Ja naprodsto ne mogu da verujem da bilo kakav izveštaj koji ona može da da može da bude takav da ponovo zaustavi naše evropske pregovore. Naravno, saradnja sa Haškim tribunalom ostaje preduslov za nastavak naseg evropskog puta, ne samo u ovoj fazi nego i u budućim fazama. Međutim, s obzirom da je jedan od osnovnih prioriteta koji je nova vlada Srbije jasno zacrtala - puna saradnja sa Haškim tribunalom, koja bi vodila uspešnom završetku saradnje sa Hagom ja neprosto ne mogu da očekujem bilo šta osim pozitivnog izveštaja na kraju sledeće nedelje koji će Karla del Ponte uputiiti evropskim i zvaničnicima SB. 

B92: Ukoliko ne bude nekih nepredviđenih situacija, kada očekujete nastavak pregovora? 

Jeremić: Čini mi se da je juče komesar Ren rekao da bi to mogli da očekujemo do polovine ovog meseca. To je sada proceduralno i tehničko pitanje. Što se tiče političke odluke, pregovori su nastavljeni. 

B92: Da li najava nastavka pregovora o stabilizaciji može da se poveže sa rešavanjem pitanja Kosova, s obzirom da dolazi u vreme početka rešavanja budućnosti Kosova u SB UN? 

Jeremić: Apsolutno nisu te dve stvari povezane. Mi i dalje insitiramo na tome, Evropljani su vrlo jasno na toj poziciji, da pitanje nastavka priključenja Srbije EU, zavisi isključivo i samo od uspešnosti saradnje sa Haškim tribunalom, da je to jedini politički preduslov. Naravno, ceo taj birokratski proces priključenja EU je izuzetno složen i komplikovan i traje užasno dugo vremena. Ali što se tiče političkog preduslovnjavanja, postoji samo jedan politički preduslov i to je saradnja sa Haškim tribunalom koja počinje ponovo da funkcioniše na način na koji su svi doživeli da je sada vreme za otpočinjanje novih pregovora.

B92: Juče je američki predsednik javno podržao Ahtisarijev plan jer, kako je rekao, jedino on može obezbediti stabilnost. Da li ćete reagovati na takve stavove Vašingtona posebno imajući u vidu mogućnost jednostranog priznavanja Kosova? 

Jeremić: Mislim da predsednik Buš nije rekao ništa novo, odnosno da je to stav američke administracije već jako dugo vremena, tako da ne vidim razloga da posebno reagujemo. Mi se sa tim stavom ne slažemo. Mi se nalazimo na izuzetno drugačijim stavovima, rekao bih potpuno suprotnim stavovima po pitanju budućeg statusa Kosova, u odnosu na američku administraciju. 

B92: Treba da se sastanete sa Segejem Lavrovim, takođe sledeće nedelje sastaju se Putin i Koštunica. Šta očekujete od tih susreta?

Jeremić: Naravno, prva tema će biti nastavak konsultacije o procesu budućeg statusa Kosova koji se sada vodi u SB UN i gde je Ruska federacija jedan od ključnih igrača, Prema tome, to je nastavak konsultacija koje su već započele prošle nedelje prilikom posete zamenika Sergeja Lavrova, gospodina Vladimira Titova Beogradu. Ja sledeće nedelje u Moskvi nastavljam te konsultacije na ministasrskom nivou, a krajem nedelje i premijer Vojsilav Koštunica putuje u Sankt Peterburg i tom prilikom će razgovarati sa predsednikom Vladimirom Putinom. Nije samo Kosovo tema naših razgovora, mada je Kosovo najvažnija tema u ovom trenutku svakako, već i nastavak bilateralne saradnje pogotovo u sveri ekonomije. Mislim da je podrška koju imamo od strane Rusije više nego jasna. Ja mislim da je glavna stvar koju mogu da očekujem nastavak razgovora, a mi se kao Beograd zalažemo za nastavak pregovora i očekujem jasnu podršku od strane Rusije za stav Beograda koji je inače sadržan i u pismu koji je Vlada Srbije poslala generalnom sekretaru UN Ban Ki Munu, a to je da pregovori treba da otpočnu što je moguće ranije. 

B92: Hvala što ste bili gost B92. 

Jeremić: Hvala vama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

18 h

Podeli: