"Paravojska tukla zatvorenike"

Svedok na suđenju za zločine u Zvorniku rekao da su zatvorene Muslimane tukli pripadnici paravojnih formacija.

Izvor: Beta

Četvrtak, 01.03.2007.

18:35

Default images

Svedočeći pred većem za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu, na suđenju optuženima za ratne zločine u opštini Zvornik, Lazarević je rekao da za 15 dana, koliko je tokom maja radio kao stražar na "Ekonomiji", niko od zatvorenika nije bio ubijen, ali da su pripadnici jedinica koje je znao kao "gogićevce", "zebićevce" tukli zatvorenike.

Jednom je došao muškarac u uniformi kojeg su zvali "Crni" i tukao je zatvorenike ispred prostorija "Ekonomije", rekao je svedok dodavši da je umalo došlo do tuče kada je straža pokušala to da spreči.

Nakon "Ekonomije", svedok je rekao da je prebačen u Sud za prekršaje u Zvorniku gde je video Abdulaha Buljubašića zvanog Bubica, ali da ne zna šta se sa njim kasnije dogodilo.

Svedok je kazao da je za dešavanja u Domu kulture u Celopeku, gde je prema optužnici, tokom maja i juna 1992. godine ubijeno najmanje 19 osoba iz grupe od 163 zlostavljana Muslimana iz sela Divič čuo od žene koja je uhapšena i bila u prostorijama Suda.

Ona mu je kako je naveo, rekla da se tamo "svašta događalo, da je bilo maltretiranja i da su uslovi bili nenormalni".

Svedok je istakao da je kasnije prebačen u Upravnu zgradu "Novi izvor" u Zvorniku gde je dovedeno oko 100 Divičana iz Čelopeka koji su čekali razmenu, i da je najveći broj njih prebačen u logor Batković.

On je dodao da su lokaliteti na kojima su Muslimani držani radi razmene zatvoreni u januaru 1993. godine kada je poslednji zatvorenik prebačen u Batković.

Optuženi, tadašnji predsednik "privremene vlade" Zvornika Branko Grujić i komandant Teritorijalne odbrane Branko Popović odbacili su krivicu za prisilno iseljavanje 1.822 Muslimana iz sela Kozluk i Skočić juna 1992. godine i negirali da su znali a nisu sprečili zločine u Čelopeku i na lokalitetima "Ekonomija" i "Ciglana".

Optuženi pripadnici jedinice "Žute ose" Dragan Slavković, Ivan Korać i Siniša Filipović negirali su da su izvršili zločine nad Muslimanima u Domu kulture u Čelopeku, na "Ekonomiji" i "Ciglani", dok se šestooptuženi Dragutin Dragićević brani ćutanjem.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: