"Jočić-Ulemek bez beleške"

Tužilaštvo se još nije oglasilo povodom navoda da ne postoji službena beleška o susretu ministra Dragana Jočića s Miloradom Ulemekom.

Izvor: B92, Beta

Utorak, 21.11.2006.

10:15

Default images

Drugo opštinsko tužilaštvo nije se oglasilo povodom tvrdnje generalnog inspektora MUP-a Vladimira Božovića, koji je u emisiji Insajder rekao da je njegovom inspektoratu iz tog tužilaštva poručeno da službena beleška ministra policije o susretu sa Ulemekom prilikom njegove predaje zapravo ne postoji, iako je Insajder od MUP-a ranije dobio dokument za koji je navedeno da je ta beleška.

To bi značilo da je, posle naloga poverenika za informacije Rodoljuba Šabića, MUP Srbije Insajderu dostavio falsifikovanu službenu belešku o razgovoru Jočića i Radeta Bulatovića sa prvooptuženim za ubistvo premijera Srbije.

Gostujući u emisiji Insajder, Vladimir Božović je rekao da je njegov inspektorat zbog toga obustavio istragu o sastanku Ulemek- Jočić-Bulatović, jer nema osnova da se postupak vodi.

Podsetimo, krivičnu prijavu za falsifikovanje službene isprave protiv Jočića i Bulatovića podneo je LDP, nakon što je ministar Jočić po nalogu poverenika za informacije od javnog značaja dostavio taj dokument TV B92.

Božović: Ta službena beleška ustvari i ne postoji.

B92: Čekajte, ne razumem, ko je rekao da ne postoji?

Božović: To je rečeno ljudima koji su postupali po tom predmetu, da je to osnov da se povuče...

B92: Ko je rekao?

Božović: Neko iz Tužilaštva je rekao da službena beleška ministra policije o tom razgovoru ne postoji i da je onda bespredmetno voditi neki istragu jer je to bilo po krivičnoj prijavi za falsifikovanje službene isprave.

B92: To znači samo jedno. Ako su vam u Tužilaštvu rekli da službena beleška ne postoji, to znači da je službena beleška dostavljena Insajderu po nalogu poverenika za informacije od javnog značaja falsifikat.

Milošević: Ja to ne mogu ni da potvrdim ni da demantujem. Govorimo o službenoj belešci ministra. Ja sam je video kada su je objavili mediji.

"Naredba sa vrha"

Božoviæ: Beleška ne postoji
Božović kaže da je, na osnovu zahteva Drugog opštinskog suda, Generalni inspektorat počeo istragu. Pošto je obavljen razgovor sa Ulemekom, pripadnici Inspektorata trebalo je da obave razgovor i s generalom policije Miroslavom Miloševićem i komandantom Žandarmerije Goranom Radosavljevićem, kaže Božović.

"Onda se dogodilo nešto vrlo neuobičajeno i nešto na šta, po meni, Tužilaštvo mora da da odgovor, a to je jedan kratak imperativan dopis u kom se kaže da treba obustaviti svaku aktivnost po tom predmetu i kompletne spise hitno i neodložno vratiti Tužilaštvu, koje nam je to poslalo", rekao je Božović.

Kako saznaje Insajder, u Drugom opštinskom tužilaštvu je zavedena beleška da se istraga o noći u kojoj se Ulemek predao obustavlja zbog naredbe sa vrha.

Danas B92 nije uspeo da od tužiteljke Drugog tužilaštva Snežane Bogdanović dobije odgovor na pitanje da li su tačni Božovićevi navodi. U Tužilaštvu je rečeno da ona celog dana neće dolaziti na posao.

Reakciju državnih organa očekuje i Nenad Milić iz LDP-a: "Pre svega očekujemo da ponovo reaguju državni organi. Ako oni ne reaguju, a imamo iskustva i sasvim je sigurno da neće, podnećemo krivične prijave protiv svih koji su u tome učestvovali, od republičkog tužioca, prego beogradskog do opštinskog. Očekujemo i da strukovna udruženja, pre svega Vrhovni sud, predsednica VSS-a i strukovna udruženja i tužioca i sudija reaguju na ovo".

Sinoć se u emisiji saznalo i da su u MUP-u te večeri bili i šef kabineta Vojislava Koštunice Aleksandar Nikitović i direktor RTS-a Aleksandar Tijanić, o čemu možete više čitati u posebnom tekstu.

Šabić: Nemam dalja ovlašćenja

Poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić izjavio je da nema ovlašćenja za utvrđivanje istinitosti i autentičnosti službene beleške ministra Dragana Jočića, pa je procedura u delu njegovog zaduženja završena.

Šabić je rekao da je "u komunikaciji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova dobio odgovor da je obavljen razgovor" sa Ulemekom u noći kada se prvooptuženi predao, ali da je ta informacija poverljiva.

"Dao sam nalog MUP-u da izda kopiju beleške onom ko je traži (Televiziji B92), što je MUP dva dana kasnije i uradio", rekao je Šabić. Šabić je rekao i da bi Tužilaštvo trebalo da objasni zašto je obustavilo postupak o tom predmetu.

"Falsifikat pod pritiskom javnosti"

Član Odbora za bezbednost Skupštine Srbije i potpredsednik DS-a Dragan Šutanovac ocenjuje da je javnost sinoć u Insajderu imala priliku da od dva relevantna pripadnika MUP-a čuje da je ta službena beleška praktično falsifikat i da je nastala nakon pritiska javnosti da se sazna šta se u noći Ulemekove predaje dešavalo u MUP-u.

On kaže da je to potvrdilo stav DS-a da je na dan predaje Milorada Ulemeka prekršen zakon, njegovim dovođenjem u zgradu MUP-a.

"Zakon je prekršen i kada je sa Ulemekom iza zatvorenih vrata razgovarao ministar policije Dragan Jočić, pri čemu tada nije napravljena beleška, već naknadno", rekao je Šutanovac agenciji Beta.

Prema rečima Šutanovca, javnost je sinoć mogla da se uveri i u tvrdnje DS-a da je bivši general policije Milan Obradović hapšen iz političkih motiva, sa željom da se jedan od ljudi koji je najviše doprineo da akcija "Sablja" bude dobro urađena, prikaže kao čovek koji je kršio zakon u toj akciji.

Korać: Tužilaštvo da odgovori na navode

Bivši potpredsednik Vlade Srbije i predsednik SDU-a Žarko Korać zatražio je od Tužilaštva da odgovori na navode o falsifikovanju službene beleške.

Na konferenciji za novinare, on je kazao da su mnogi navodi izneti u emisiji Televizije B92 veoma ozbiljni i da je neophodno da državni organi reaguju.

Korać je rekao da je iznenađen zbog navoda da je bivši policijski general Milan Obradović uhapšen i dva meseca držan u zatvoru zato što je ministar policije Dragan Jočić posumnjao da je medijima dostavio podatak da je Jočić u mladosti bio hapšen zbog obijanja trafike.

On je pozvao Upravni odbor Radio-televizije Srbije i Republičku radiodifuznu agenciju da odgovore zbog čega se direktor RTS-a Aleksandar Tijanić nalazio u sali za sastanke ministra policije u noći hapšenja Ulemeka.

Vasić: Beleška je smišljena

Novinar nedeljnika Vreme Miloš Vasić izjavio je da je službena beleška ministra unutrašnjih poslova o predaji Milorada Ulemeka, prvooptuženog za ubistvo premijera Srbije, "smišljena" dan pre objavljivanja u javnosti.

Vasić je rekao i da je jedno od najvažnijih pitanja kada je Marko Kljajević, tadašnji predsednik sudskog veća na suđenju optuženima za ubistvo premijera Srbije Zorana Đinđića, saznao da se prvooptuženi Ulemek predao. "Kljajević je za to čuo sutra ujutro, preko radija", rekao je Vasić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

55 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: