"Želimo nov sistem vrednosti"

Lider LDP-a Čedomir Jovanović kaže da je ustav neprihvatljiv zbog razloga i načina na koji je donet, ali i samog karaktera.

Izvor: B92

Sreda, 11.10.2006.

09:20

Default images

"Potreba Srbije je pomirenje sa kosovskim Albancima, pomirenje sa Hrvatima, pomirenje sa Bošnjacima. Potreba Srbije je regionalizacija, jaka lokalna samouprava, slobodna Vojvodina. Potreba Srbije je emancipovana žena, potreba Srbije su hrabri, nezavisni mediji", rekao je Jovanović gostujući u Poligrafu B92, dodajući da svega toga nema u ovom ustavu.

On je rekao da nije protiv Predloga ustava zato što ga je pisao Koštunica i zato što je iza tog ustava stao Tadić, nego "pre svega zbog toga što je taj ustav veliki korak unazad i jedna jako loša poruka koja govori o nama kao društvu koje nije sposobno da definiše svoju viziju".

Jovanović je ocenio da je konsenzus o donošenju ustava postignut kako bi ljudi na vrhu vlasti zadržali svoje pozicije, a radikali i socijalisti bili oslobođeni odgovornosti za ono što su radili u prošlosti.

Kostreš pozvao na bojkot

Predsednik Skupštine Vojvodine Bojan Kostreš pozvao je danas građane Vojvodine da bojkotuju referendum o ustavu. Kostreš je poziv obrazložio izostankom javne rasprave o ustavu, nezadovoljavajućim položajem Vojvodine i činjenicom da poslanicima Skupštine Vojvodine nije omogućeno da se izjasne o ustavu.

Funkcioner Demokratske stranke Dragoslav Petrović kaže kako očekuje da će predsednik Skupštine Vojvodine Bojan Kostreš podneti ostavku pošto je pozvao građane na bojkot referenduma. Petrović je ocenio da je Kostreš zloupotrebio funkciju pozivajući građane na bojkot. "Kostreš je promovisao stavove svoje stranke, iako mu funkcija na kojoj je to ne dozvoljava", kaže on.

Kostreš je funkcioner Lige socijaldemokrata Vojvodine, koja je pozvala na bojkot referenduma.

UNMIK ni za referendum ni protiv njega

UNMIK neće podržavati održavanje referenduma o Ustavu Srbije na teritoriji Kosova, ali neće ni ometati građane u glasanju. Portparol UNMIK-a Niradž Sing izjavio je danas i da referendum neće imati nikakvog uticaja na proces definisanja statusa Kosova.

Sing je dodao da će UNMIK i KFOR i u danima referenduma garantovati sigurnost i biti oprezni i da neće dopustiti da se dogodi bilo šta što može destabilizovati Kosovo.

Potpredsednik Koordinacionog tela za jug Srbije Nenad Popović izjavio je da je UNMIK-u, OEBS-u i KFOR-u upućeno pismo sa zahtevom da organizuju bezbedan pristup svim građanima do biračkih mesta na Kosovu i Metohiji i dodao da je osnovna obaveza međunarodnih institucija bezbednost građana.

Popović je pozvao građane Kosova i Metohije da izađu na referendum. "Nagađanja su da neće biti brojani glasovi Albanaca. Želim da pozovem sve građane albanske nacionalnosti da izađu na referendum, da se upišu u birački spisak i slobodno saopšte svoju volju", rekao je on.

Misija OEBS ne podržava bojkot

Šef Misije OEBS-a u Srbiji Hans Ola Urstad rekao je danas ministru pravde Srbije Zoranu Stojkoviću da OEBS ne podržava poziv na bilo kakvu vrstu bojkota referenduma, saopšteno je iz Ministarstva pravde. Kako se navodi, Stojković se sastao sa šefom Misije OEBS-a i upoznao ga sa ustavnim rešenjima. "To je prvi put da Srbija u višestranačkom sistemu i na demokratski način dobija Ustav", rekao je Stojković.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

47 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: