Ptice-selice i ptičji grip

Uprava za veterinu spremna za povećanu opasnost od ptičjeg gripa kada ptice-selice počnu da stižu, u prvoj polovini septembra.

Izvor: B92

Četvrtak, 17.08.2006.

12:23

Default images

Direktor Uprave Dejan Krnjajić rekao je da su laboratorije u Beogradu, Novom Sadu i Kraljevu opremljene da u roku od osam sati utvrde prisustvo virusa kod uginulih ptica, a ornitolog Vojislav Vasić kaže da se u prvoj polovini septembra očekuje premeštanje ptica, što je proces u kojem mlade ptice zauzimaju nova staništa.

Očekuje se da dolete divlje patke, liske, gnjurci, labudovi, čaplje i kormorane, a te ptice najčešće oboljevaju od ptičjeg gripa. Ptice se smeštaju i blizu ribnjaka i bara, gde mogu da se pomešaju s domaćom živinom, čime se povećava opasnost da se prenese virus. "Najugroženija su staništa u Vojvodini, gde ima dosta vodenih površina, a dosta ptica-selica smešta se i pored veštačkih jezera u okolini Kruševca i Kragujevca", kaže on.

Indonezija: Potvrđena 45 žrtva

Zdravstvene vlasti u Džakarti potvrdile su danas da je je jedna devetogodišnja devojčica umrla od ptičjeg gripa. Broj umrlih od te zarazne bolesti u Indoneziji popeo se na 45, javile su agencije. Do sada je u svetu od ptičjeg gripa, otkako je krajem 2003. registrovan u jugoistočnoj Aziji, umrlo 139 osoba.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: