Joakim Riker, sedmi šef UNMIK-a

Novi šef UNMIK-a Joakim Riker kaže da će podržati nastojanja da se rešenje budućeg statusa Kosova pronađe do kraja godine.

Izvor: B92, Beta

Utorak, 15.08.2006.

08:34

Default images

Šef civilne misije UN na Kosovu kaže da će se koncentrisati na razvoj stabilnih institucija, uz učešće predstavnika manjina u njima, kao i na osiguranje povoljnih uslova za ekonomski razvoj. "Manjinskim zajednicama na Kosovu, posebno Srbima, potrebna su posebna uveravanja. Većinsko stanovništvo ima obavezu i odgovornost da uspostavi kontakt sa manjinama, više nego ikada", rekao je Riker.

Riker je obećao da će mu prioritet biti da stanovništvu Kosova "pruži jasnu prespektivu" i izrazio nadu da će biti poslednji šef UNMIK-a. On se nada da će kao šef UNMIK-a imati relativno kratak mandat. "Mislim da će moj mandat trajati dok UNMIK ne ugasi svetla", rekao je Riker.

Generalni sekretar UN Kofi Anan imenovao je nemačkog diplomatu Joakima Rikera za šefa misije UN na Kosovu. Anan je obavestio Savet bezbednosti UN da će Riker stupiti na dužnost 1. septembra 2006. Pre Joakima Rikera funkciju šefa UNMIK-a obavljali su Francuz Bernard Kušner, Danac Hans Hakerup, Nemac Mihajl Štajner, Finac Hari Holkeri i Danac Soren Jesen-Petersen.

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku Havijer Solana pozdravio je Joakima Rikera za šefa Misije UN na Kosovu. Visoki predstavnik EU je podsetio da se Kosovo, pregovorima o statusu, suočava sa "krucijalnim izazovima", a da se odlukom o imenovanju Rikera, kako je ocenio, "obezbeđuje neophodni kontinuitet" na čelu Misije UN na Kosovu. Kao šef Unmikovog ekonomskog odeljenja, Riker je stekao neophodno iskustvo kao i poštovanje potrebno za vođenje UNMIK-a u periodu koji bi mogao da bude "završni, ali sigurno ne manje važan", ocenio je Solana. Solana je Rikeru obećao punu podršku EU i najavio da će lično tesno sarađivati sa njim.

Oprečne reakcije

Potpuno su oprečne reakcije srpskih i albanskih političara na Kosovu na izbor Joakima Rikera za novog šefa misije UN.

Predstavnici političkih partija kosovskih Albanaca najčešće opisuju imenovanje Joakima Rikera rečima "Pravi čovek u pravo vreme". "Riker je poznat kao dinamičan čovek koji je dao stimulans procesu privatizacije na Kosovu. Svojim radom je ostavio dobar utisak, poznaje stanje na Kosovu i političke aktere u njoj", rekao je portpartol najveće političke partije kosovskih Albanaca, Demokratskog saveza Kosova, Ljuljzim Zenelji.

Rikerov izbor za šefa UNMIK-a slično je ocenio i potpredsednik Demokratske partije Kosova, bivši kosovski premijer Bajram Redžepi. "On je odgovarajući čovek i najbolje rešenje. Vrlo dobro poznaje kretanja na Kosovu i kosovsku politiku uopšte".

Međutim, član tima Beograda za pregovore o statusu Kosova Marko Jakšić je izjavio da Srbe na Kosovu "nije mnogo ogrejalo sunce" kada su čuli da je nemački diplomata imenovan za novog šefa UNMIK-a. "Ostaje nam da se nadamo da stanje i odnos prema Srbima na Kosovu neće biti tako sumorni kao do sada, ali nam iskustvo govori da su šefovi UNMIK-a bili figure, a da su najznačajnije poteze iz senke vukli njihovi zamenici, koji su uvek i redovno bili Amerikanci", rekao je Jakšić.

Lider Srpskog pokreta otpora Momčilo Trajković je izjavio da će Riker samo sprovoditi politiku međunarodne zajednice koja se kreira u centrima moći. Trajković je kazao da će se mandat Rikera razlikovati od mandata njegovih prethodnika po tome što će Riker "okončati" misiju UN na Kosovu.

Lider Srpske liste za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović kaže za B92 da se ta funkcija više ne smatra tako značajnom u sadašnjoj situaciji kada su pregovori u glavnoj fazi, politički fokus je na Ahtisariju i njegovom timu. "Pretpostavljam da će doći do transformacije međunarodne misije na Kosovu, da bi Riker kao predstavnik Evropske unije imao neku značajniju ulogu. Radi se o čoveku koji je već duže vreme na Kosovu, poznaje situaciju, bavio se ekonomijom, što je takođe jako bitno jer će posle razgovora o statusu privreda dobiti najznačajnije mesto. Srbi na Kosovu nisu baš oduševljeni kako je on vodio privatizaciju zato što je napravio nekoliko radikalnih, ubrzanih koraka. Međutim, ne treba ga unapred ni napadati ni hvaliti, on je tu i mi ćemo sarađivati sa njim".

Beograd očekuje ispunjavanje standarda

Član pregovaračkog tima Beograda Dušan Bataković izjavio je da od Joakima Rikera očekuje da napore usredsredi pre svega na ispunjavanje standarda. "Očekujemo da akcenat stavi na ispunjavanje standarda i to posebno onih u domenima slobode kretanja, zaštite ugroženih naroda i manjina, stvaranje uslova za masovniji povratak raseljenih", rekao je Bataković agenciji Beta.

Prema njegovim rečima, to su prioritetni zadaci visokog predstavika, dok je njegova uloga oko budućeg statusa manje značajna s obzirom da za to postoje druga nadležna lica. Bataković, koji je i savetnik predsednika Srbije, rekao je da se od Rikera očekuje da, za razliku od njegovih prethodnika, velika obećanja pretoči u dela. "Od njega očekujemo da učini sve da se obezbede minimalni civilizacijiski uslovi za opstanak i zaštitu srpskog naroda i nealbanskih manjina", izjavio je Bataković.

Član srpskog tima i savetnik premijera Srbije Slobodan Samardžić izjavio je da izbor Rikera u "sadržinskom smislu nema niti bi trebalo da ima veze sa pregovorima o statusu pokrajine". "Pregovori treba da odrede status, a u međuvremenu Kosovo mora da ispuni mnoge uslove za bilo kakav status, pre svega ispunjavanje standarda. Da li će Riker tu napraviti neke korake, ja čisto sumnjam", rekao je Samardžić, prenosi RTS.

Zvaničnik Pakta za stabilnost jugoistočne Evrope Goran Svilanović je povodom Rikerovog imenovanja ukazao na činjenicu da je novi šef UNMIK-a diplomata iz Nemačke. "Mislim da je zaista interesantno da će Nemačka biti u centru pažnje u narednih nekoliko meseci, imajući u vidu činjenicu da Nemačka preuzima predsedavanje EU od prvog januara 2007, u stvari tokom kritičnih šest meseci", kazao je Svilanović za Bi-Bi-Si. "Ukoliko neki dogovor o statusu ne bude postignut do kraja ove godine, verovatno će u tih šest meseci ključne odluke da budu donošene", dodao je bivši šef jugoslovenske diplomatije.

Direktor Foruma za etničke odnose Dušan Janjić ocenio je da Riker ne treba da se nada velikom uspehu i da je moguće da niko drugi nije želeo da se prihvati rukovođenja Misijom UN na Kosovu. "Postoji jedno pravilo za Kosovo koje glasi: odeš kao papa, vratiš se kao kardinal. Najverovatnije da niko nije želeo da prihvati položaj novog šefa UNMIK-a, pogotovo u ovoj sadašnjoj fazi za koju se ne zna koliko će trajati, a trajaće najmanje godinu dana. Drugo, možda je i generalni sekretar UN nešto naučio, tj. da treba da nižeg činovnika proizvede u kardinala, pa će onda ovaj biti zadovoljan", kazao je Janjić.

Kontakt grupa: Još dosta da se uradi

Vlada i druge institucije Kosova su dosta učinile na ostvarivanju 13 prioritetnih tačaka u ostvarivanju standarda, ali ima još toga što se mora uraditi, zaključeno je na sastanku predstavnika zemalja Kontakt grupe u Prištini i kosovskog premijera Agima Čekua.

Šefica Američke kancelarije u Prištini Tina Kajdanou je kazala da je Vlada Kosova učinila dosta, ali da preostaje još posla. "Svi smo saglasni da je učinjeno mnogo, ali ostaje još da se uradi. Podržali smo premijera i institucije da ostvare i preostali deo posla oko standarda", rekla je ona. Izražavajući uverenje da će se ostvariti 13 prioritetnih tačaka, Kajdanou je rekla da ce SAD i druge zemlje Konkakt grupe nastaviti da i dalje svestrano sarađuju sa premijerom i institucijama Kosova.

Čeku je nakon sastanka izjavio da je Vlada Kosova do sada ostvarila polovinu od 13 prioritetnih tačaka koje je odredila Kontakt grupa i izrazio ubeđenje da će do oktobra sve tačke biti ostvarene. "Pet od tih trinaest tačaka su u poptunosti ostvarene, dok je realizacija ostalih u toku. Uveren sam da ćemo ih do oktobra ostvariti", rekao je Čeku.

On je ocenio da ostvarivanje standarda teče dobro, da je data pozitivna ocena tehničkoj proceni njihovog ostvarivanja i izrazio nadu da će i SB UN dati pozitivnu ocenu ostvarivanja standarda. "Predstavnike Kontakt grupe smo informisali i o usvajanju Akcionog programa za delovanje u evropskom partnerstvu, o mehanizmima koje ćemo izgraditi i istakli da su standardi sada deo jednog jedinog dokumenta koji se zove plan delovanja u evropskom partnerstvu", rekao je Čeku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: