Monopol zvani EPS

Građani struju mogu da kupuju samo od EPS-a, isto preduzeće im mora uvoditi struju ili razdvajati strujomere.

Izvor: B92

Petak, 24.03.2006.

18:19

Default images

Ne samo da ove usluge građani moraju da plate po nekoliko desetina hiljada dinara, već na uslugu čekaju mesecima, a na šalterima ih dočekuju neljubazni službenici koji ne žele da im pruže informacije.

Građani se stalno žale na neljubazne službenike, koji odbijaju da im daju i osnovna obaveštenja. U Elektrodistribuciji kažu da glavni problem prave građani sa nepotpunom dokumentacijom. "Zbog toga smo na šalterima istakli tačno šta je potrebno. Naši radnici mogu da objasne, ali je ponekad takva gužva, da ne stignu", objašnjava Nebojša Radovanović, direktor Direkcije za planiranje i razvoj.

Dok u svetu potrošači mogu da biraju od koga će da kupe struju ili ko će i po kojoj ceni da im ugradi strujomer, građani Srbije nemaju izbora. Zato u EPS-u, počev od radnika, koriste taj monopolski položaj, kažu ekonomisti. Sindikat EPS-a juče je pred Vladom tražio povećenja plata za 11 odsto, uz pretnju štrajkom, što bi  u krajnjem slučaju dovelo do problema u snabdevanju strujom. Da građani  ne bi zavisili od jednog preduzeća, treba uvesti konkurenciju na tržištu struje, ocenjuje Prokopijević.

Prosečna plata u EPS-u je 26 hiljada, a sindikat sada traži da se poveća za 11 odsto, na oko 29 hiljada dinara. U EPS-u  je zaposleno 35 hiljada radnika, a o zahtevu sindikata predstavnici vlade treba da razgovaraju u utorak.

Dok zaposleni u EPS-u traže povećanje plata, mnogo građani razmišljaju kako da sa svojim primanjima izmire obaveze prema tom javnom preduzeću.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: