Oproštajni koncert "Dugmeta"

Sinoć je u Beogradu, pred više od 150.000 ljudi, održan koncert grupe "Bijelo dugme".

Izvor: B92

Sreda, 29.06.2005.

09:06

Default images

Najveći koncert u istoriji Beograda. Tako mnogi opisuju nastup "Bijelog dugmeta" na hipodromu. Međutim, taj koncert imao je i dobre i loše strane. Oni su na Hipodromu okupili najmanje 150 hiljada ljudi. Izveštači iz susednih država taj broj su udvostručili i licitirali koliko je koštala Rojal VIP loža. Neproveren podatak – nekoliko hiljada evra.

Sudeći prema izjavama koje su davali posle svojih nastupa, sva trojica pevača bila su veoma zadovoljna. Mladen Vojičić-Tifa ipak je imao strah, a Alena Islamovića je nosila masa ljudi. Prvi deo tročasovnog nastupa započeo je Mladen Vojčić, a zatim je pevao Alen Islamović. Publika je najbolje reagovala na treći blok tokom kojeg je Željko Bebek pevao rane hitove "Bijelog dugmeta", kao što su "Selma", "Pekar" i "Ne spavaj mala moja".

Za vreme bisa sva tri pevača podelila su deonice pesama kao što su "Ružica si bila" i "Ima neka tajna veza", a sledeći bis završen je oduševljenim reakcijama publike na pesme "Đurđevdan" i "Hajdemo u planine". "Ovo je malo teško veče za nas, ovo je zadnji put da sviramo zajedno, da smo na pozornici. Hajde da ovo veče zapamtimo, da smo zajedno...", rekao je na kraju Goran Bregović.

Tri sata koncerta i još najmanje toliko za ulazak i izlazak sa Hipodroma, prema procenama i prisutnih i medija, ipak je pokvarilo iznenađujuće slabo ozvučenje. Neki od komentara posle izlaska bili su: "Ne znam kako je bilo na koncertu -  ništa nisam cula!", "Pravi pastirski rok... na livadi pevam i čujem samo sebe!"

Publika je morala da ostavi svoje piće na kapijama Hipodroma, zbog čega je, pri izlasku, gazila po nesagledivoj količini flaša. Isto tako, mogla je, nakon ostavljanja, da ga "nabavi" ponovo na štandovima Hipodroma - mahom po dvostrukim cenama. Pozitivna strana svega bila je činjenica da je tokom celog koncerta pozlilo samo jednoj devojci i da je hitna pomoć odmah intervenisala, a nije bilo ni drugih incidenata.

Grupa "Bijelo dugme" sastala se posle 10 godina na oproštajnoj turneji po bivšoj Jugoslaviji, a pre Beograda grupa je nastupala u Sarajevu i Zagrebu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

236 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: