Vlada oduzela licencu Mobtelu

Zbog kršenja ugovora, srpska vlada oduzela licencu Mobtelu za obavljanje telekomunikacione delatnosti.

Izvor: B92, Beta

Četvrtak, 29.12.2005.

09:01

Default images

Vlada Srbije donela je na današnjoj sednici jednoglasno odluku da se zbog najgrubljeg kršenja ugovora oduzme licenca Mobtelu za obavljanje telekomunikacione delatnosti u mobilnoj telefoniji.

Kako je saopštila vladina kancelarija za medije, Vlada je utvrdila da je Mobtel bez neophodne saglasnosti, koju je mogla da odobri samo i jedino Vlada Srbije, sklopio ugovor sa firmom Mobikos. Na taj način je Mobtel državnu licencu za obavljanje telekomunikacija na Kosovu i Metohiji protivpravno ustupio firmi Mobikos iz Peći, čiji je vlasnik Ekrem Luka.

U saopštenju se navodi da je Mobtel sklapanjem ugovora sa Mobikosom na najteži mogući način oštetio ekonomske interese države Srbije i omogućio da Ekrem Luka, koristeći licencu države Srbije i državnu infrastrukturu, ostvari enormnu zaradu od eksplatacije mobilne telefonije na Kosovu i Metohiji. Pored toga, navodi kancelarija, jasno je da sklapanje ovakvog ugovora i uključivanje Mobikosa u sistem mobilne telekomunikacije Srbije direktno ugrožava  nacionalne bezbednosne interese.

Na konferenciji za novinare u Vladi Srbije naglašeno je da korisnici mreže 063 neće imati nikakvih problema, zato što je licenca koja je oduzeta Mobtelu data Telekomu Srbija, a novac će se slivati na poseban račun.

Sada, po rečima ministara, sledi istraga ko je sve odgovoran. Na pitanje šta je sa odgovornošću Bogoljuba Karića, ministri su rekli da će njegova uloga biti takođe ispitana i da niko od ministara ne štiti Karića.

"To što je Mobtel dao licencu za obavljanje delatnosti na Kosovu i to pre dve godine ugrozila je bezbednost države", kazao je Dragan Jočić, jer je u međuvremenu bilo moguće i prisluškivanje na teritoriji Srbije.

Luka: Nemam ugovore sa Mobtelom

Vlasnik Mobikosa iz Peći Ekrem Luka rekao je agenciji Beta da njegova firma nema nikakve ugovore sa Mobtelom iz Beograda: "Oduzimanje licence Mobtelu je deo pritisaka na Bogoljuba Karića koji je sada, po svemu sudeći, postao opasna opozicija za sadašnju vlast."

On je podsetio da je Mobikos zajedno sa slovenačkim Mobitelom učestvovao na međunarodnom konkursu za drugog operatera mobilne telefonije na Kosovu na kojem su proglašeni pobednicima. Taj konkurs je kasnije sef UNMIK-a poništio.

Ko je Ekrem Luka

Više o firmi Mobikos iz Peći i njenom vlasniku Ekrem Luki za B92 govori Živojin Rakočević, urednik Glasa juga:

Ekrem Luka pripada takozvanoj novoj balkanskoj eliti koja je na nacionalnim interesima i patriotizmu napravila ogroman kapital. Poznato je da je radio sa cigaretama, kako se to kaže, i da je na tom poslu stekao ogromno bogatstvo.

Inače, Luka je poznat i kao finansijer stranke Alijansa za budućnost Kosova Ramuša Haradinaja i na njega je bilo nekoliko atentata. Zanimljivo je da je on poslednjih godina vrlo uredan platiša poreza i svih ostalih dažbina.

Oko same firme Mobikos vlada mnogo nepoznanica, jer tu je bilo nekoliko pokušaja da se stvari zamagle. Bilo je, na primer, registrovanje novih mreža. Tako je u opticaj ušao i pozivni broj 062. Planiralo se izgleda i uvođenje neke nove mreže koja formalno ne bi imala nikakve veze sa Srbijom, jer Ekrem Luka sve vreme trpi veliki pritisak javnosti, zato što sarađuje sa Srbijom.

Poslovanje MOBTEL-a bilo je jedna od tema i u emisiji Poligraf, pre mesec dana, kada je gost u studiju bio Bogoljub Karić. Na konstataciju novinara da sarađuje sa Ekremom Lukom, inače vlasnikom Mobikosa, o kome policija ima podatke da je čovek koji kontroliše albansku mafiju, Karić je odgovorio: "Slušajte, da vam kažem nešto. To kaže srpska milicija, pa što ga ne uhapsi onda? Taj Ekrem Luka je dolazio u Beograd. Čovek je dolazio sto puta u Srbiju. Broj dva, čovek  ima međunarodne poslove u celom svetu, sarađuje sa celim svetom, i sa Amerikom i sa Evropom, pa nikad nisam primetio, to čujem prvi put od vas".

Početkom decembra TV B92 je emitovala specijalnu emisiju o načinima na koji je novac izvlačen iz Mobtela.

Austrijski konzorcijum najavio žalbu

Predstavnici austrijskog konzorcijuma, koji je većinski vlasnik Mobtela, najavili su da će u roku od 30 dana podneti žalbu srpskim sudovima na odluku Vlade Srbije da se oduzme dozvola za rad tom mobilnom operateru.

"Sigurno ćemo se u narednih 30 dana žaliti na odluku Vlade Srbije da oduzme licencu za mobilnu telefoniju kompaniji Mobtel", kazao je agenciji Beta iz Beča portparol većinskog vlasnika Mobtela, austrijskog biznismena Martina Šlafa, Majkl Sink.

Austrijski kozorcijum, na čelu sa Šlafom, otkupio je većinski udeo u Mobtelu od kompanije BK trejd, čiji je vlasnik Bogoljub Karić. Vlada Srbije, u ime PTT-a, kao suvlasnika Mobtela, pregovara sa Šlafom o naplati dividendi PTT-u od Mobtela. U toku je spor o vlasničkim odnosima u Mobtelu, pred Medjunarodnim sudom u Cirihu.

PTT nije dobio ugovor na uvid

Predstavnik PTT Srbije, suvlasnika Mobtela Željko Ivanji izjavio je da to javno preduzeće nikada nije dobilo na uvid ugovor Mobtela i Mobikosa.

Ivanji je agenciji Beta kazao da je PTT samo posredno sazanao da su Mobtel i kosovski mobilni operater Mobikos zaključili ugovor 8. decembra 2003. godine. "Ugovor, kojim je Mobtel ustupio Mobikosu pravo na korišćenje mobilne telefonije na Kosovu i 70 odsto prihoda, omogućio je nelegalno bogaćenje Ekremu Luki i porodici Karić na račun države", kazao je on.

Ivanji je istakao da je Mobtel ugovorom omogućio Ekremu Luki čistu mesečnu zaradu od oko 1,5 miliona evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

37 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: