Jočić: Prethodna vlast je kriva

Ministar policije Dragan Jočić tvrdi da su prethodni ministri krivi što se ne mogu utvrditi činjenice oko Mladićevog kretanja.

Izvor: B92, FoNet

Ponedeljak, 26.12.2005.

11:49

Default images

On je kazao da policija ne zna ko su glavni finansijeri haškog optuženika Ratka Mladića i da policija nema podatke na osnovu kojih bi mogla da locira njega ili nekog drugog optuženog pred Haškim tribunalom. Krivicu za to sadašnji ministar prebacuje na svoje prethodnike.

"Podsetio bih te ministre da su za vreme njihovog ministrovanja optuženi za ratne zločine bili po kafanama i na svadbama i bili su tadašnjoj vlasti dostupni. Normalno, te tri ili četiri godine koje nisu hteli da rade ministri prethodne vlasti su doprineli da mi sada teško možemo da utvrdimo činjenice posle odredjenog prekida ili nečinjenja".

Jočić nije isključio mogućnost da se haški optuženici kriju negde u Srbiji, a da policija ili tajne službe o tome ništa ne znaju. Prema njegovim rečima radi se o "iskusnim ratnicima", koji svoju veštinu sada koriste skrivajući se.

Nicović: Pregovara se sa Mladićem

Vlasti u Srbiji pregovaraju o predaji haškog optuženika Ratka Mladića, ali nisu u stanju da u potpunosti kontrolišu te pregovore, ocenio je bivši policijski zvaničnik Srbije Marko Nicović.

Nicović je za agenciju Beta kazao da u pregovorima učestvuju i neki finansijski tajkuni koji su pomagali Mladiću, a koji su bogatstvo stekli za vreme vladavine Slobodana Miloševića i koji za sebe žele da obezbede aboliciju od odgovornosti. "To pokazuje i nervozna izjava specijalnog tužioca za ratne zločine Vladimira Vukčevića, koji posredno priznaje da vlast učestvuje u pregovorima, ali ipak ne može u potpunosti da utiče na te posrednike koji žele da zaštite i svoje interese", kazao je Nicović.

On nije isključio da su u pregovore uključene i ruske i francuske službe bezbednosti koje, frustrirane apsolutnim uticajem američke službe bezbednosti, žele da potvrde svoju važnost i značaj.

Prema njegovim rečima, hapšenje Mladića zavisi isključivo od njegove volje, jer se vlasti u Srbiji panično plaše žrtava do kojih bi moglo da dođe prilikom hapšenja. "Ukoliko Mladić pogine ili se ubije prilikom pokušaja hapšenja ili dođe do žrtava među policijom i njegovim obezbeđenjem, i tako nizak rejting vlasti u Srbiji bio bi dodatno okrnjen i zato se još ne ide na opciju njegovog hapšenja, već se pregovara", kazao je on.

Nicović je, takođe, ocenio da se Mladić krije u urbanoj sredini, odnosno u nekom od većih srpskih gradova.

Svilanović: Nisu sankcije, ali...

Odluku američkog Kongresa ne bih nazvao sankcijama, ali ona predstavlja ozbiljno upozorenje Vladi Srbije, kaže Goran Svilanović. Komentarišući Odluku Kongresa da suspenduje pomoć Srbiji vrednu 75 miliona dolara, uz uslov da odmrzne paket ako se do 31. maja 2006. godine u Hagu nađu i Ratko Mladić i Radovan Karadžić, bivši šef diplomatije kaže da se to upozorenje Vladi odnosi na ispunjavanje njenih međunarodnih obaveza.

Svilanović je za Dnevnik rekao da nije u pitanju samo 75 miliona dolara, već i direktni uticaj SAD na finansijske institucije, u prvom redu MMF i Svetsku banku, ali i na UN. "Upravo je to ono na šta stalno upozorava i ministar spoljnih poslova Vuk Drašković: nacionalno je neodgovorno ući u razgovore o budućnosti Kosova i Metohije s balastom neispunjenih očekivanja međunarodne zajednice", rekao je Svilanović. "Nama je u procesu koji predstoji potrebna podrška svih, a pogotovo članica Saveta bezbednosti. I zato Vlada mora najzad početi odlučno da raščišćava sve što može da predstavlja teg na našim nogama", rekao je Svilanović.

On smatra da reakcija Vašingtona nije iznenađenje i podseća da je ova Vlada još pre godinu i po dana obećala američkom podsekretaru Marku Grosmanu da će pronaći i uhapsiti Ratka Mladića.  "U međuvremenu je Grosman još jednom bio u Beogradu, pa je potom usledila i poseta njegovog kolege Nikolasa Bernsa. I svaki put oni su iz Beograda odlazili puni optimizma, ističući da su dobili čvrsta uverenja da će Vlada nešto uraditi na Mladićevom hapšenju", kaže Svilanović.

Uhvaćen razgovor sa Mladićem

Razgovor jednog od jataka sa odbeglim haškim optuženikom Ratkom Mladićem najverovatnije je uhvaćen, a to je klopka u koju je upao hrvatski general Ante Gotovina, piše Blic od utorka, pozivajući se na svoj izvor blizak Tribunalu u Hagu. Ritam potrage za Mladićem ubrzavaju haški obaveštajci koji su dobili zeleno svetlo za rad na ovom terenu, tvrdi izvor Blica.

Potpredsednik Medjunarodnog odbora za istinu o Radovanu Karadžiću Miroslav Toholj rekao je da je u kontaktu sa najtraženijim haškim optuženicima bio sve dok je to "bilo realno moguće", veoma kratko sa Mladićem i nešto duže sa Karadžićem.

Toholj je objavljivao Karadžićeve rukopise, iako tvrdi da se od 1998. godine nije video sa Karadžićem i Mladićem.

Ne postoji validan podatak da je Mladić u Srbiji

Ministar pravde Srbije Zoran Stojković izjavio je večeras da ne postoji "nijedan validan podatak" da se haški optuženik Ratko Mladić nalazi u Srbiji. "Posao koji treba da uradimo je jako težak. Treba ili da pronadjemo generala Mladića ili da damo podatke da on nije tu. Strašno je teško dokazivati negativnu činjenicu", rekao je Stojković gostujući na Televiziji Politika.

On je rekao da Srbija u saradnji sa obaveštajnim službama iz okruženja radi sve da utvrdi gde se nalazi Mladić, navodeći da se proverava svaki podatak koji bi mogao da ukaže gde se on nalazi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: