"U BiH ne više od 100.000 žrtava"

Direktor Istraživačko-dokumentacionog centra BiH Mirsad Tokača procenjuje da je u ratu BiH ubijeno do 100.000 ljudi.

Izvor: B92

Utorak, 29.11.2005.

12:30

Default images

Tokača je negirao dosadašnje procene da je u Bosni i Hercegovini od 1992. do 1995. ubijeno 200.000 do 300.000 ljudi i procenio da nije bilo više od 100.000 žrtava. Na osnovu preliminarnih rezultata istraživanja i procene broja žrtava sukoba, Tokača je rekao da je među ubijenima 70 odsto Bošnjaka, 25 odsto Srba i oko pet odsto Hrvata.

"U ideologizovanim društvima u kojima ne vladaju racionalnost ni faktografija, već politički zaključci, imamo situaciju potpunog negiranja zločina ili, s druge strane, preterivanja u njegovom prikazivanju. Karakter rata u BiH se ne menja ako kažemo realan broj. Ne trebaju nam neistine i mitovi o žrtvama", rekao je Tokača.

On je demantovao nedavnu informaciju predstavnika policije Republike Srpske, da je u Sarajevu tokom rata ubijeno 5.000 Srba. "Ni govora nema da je u Sarajevu ubijeno toliko Srba. Kada sam pogledao taj izveštaj, odmah na prvoj stranici sam našao niz netačnosti, devet dupliranja i imena osoba koje su ubili pripadnici JNA. Reč je o političkom triku i poigravanju žrtvama", kaže Tokača.

IDC je nezavisna, neprofitna i nevladina institucija koja istražuje i prikuplja dokumenta, činjenice i informacije o ratnim zločinima u BiH i svim oblicima kršenja ljudskih prava, bez obzira kojoj etničkoj, socijalnoj, religijskoj i rasnoj grupi žrtve pripadaju. Arhiv IDC-a sadrži na milione stranica različitih dokumenata i izjave svedoka. IDC je registrovao više od 440 lokacija zatvora i logora, 320 masovnih grobnica i 900 događaja masovnih ubistva u kojima su žrtve bili pretežno civili. IDC, formiran u aprilu 2004, finansiraju strani donatori, a najviše Vlada Norveške

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: