Porodici Ristić milion dinara

Okružni sud je potvrdio da država mora da plati odštetu roditeljima mladića koji je 1995. godine stradao pod sumnjivim okolnostima

Izvor: B92

Utorak, 27.09.2005.

15:02

Default images

Fond za humanitarno pravo, koji je roditelje Ristića zastupala pred Komitetom protiv torture UN, je obavestio javnost o presudi Okružnog suda u Beogradu. Time su odbijene žalbe Srbije i SCG i potvrđena prvostepena presuda kojom se tužiocima Radivoju i Vesni Ristić, roditeljima Milana Ristića, dosuđuje odšteta od po 500.000 dinara sa zakonskom zateznom kamatom od dana donošenja presude.

U presudi Prvog opštinskog suda, od 30. decembra 2004. godine, sudsko veće je odlučilo da nisu rasvetljene sve sporne okolnosti oko smrti Milana Ristića, čime su povređena prava ličnosti njegovih roditelja.

Prema službenom policijskom izveštaju, 13. februara 1995. godine Milan Ristić se ubio skočivši sa krova jedne zgrade u Šapcu, nakon što ga je legitimisala patrola policije. Međutim, roditelji Milana Ristića sumnjaju da je njihovog sina jedan policajac udario drškom pištolja u glavu, nakon čega je on odmah preminuo. Roditelji su godinama tvrdili da su policajci, kako bi prikrili ubistvo, Ristićevo telo bacili sa krova jedne zgrade.

"Pošto su iscrpeli sve pravne mogućnosti pred domaćim sudovima, Radivoje i Vesna Ristić u julu 1998. godine, preko Fonda za humanitarno pravo, podneli su predstavku Komitetu protiv torture UN, navodeći da su institucije SCG, odnosno Srbije propustile da sprovedu brzu, sveobuhvatnu i nepristrasnu istragu o smrti njihovog sina i time prekršile UN Konvenciju protiv torture", navodi se u saopštenju Fonda.

Komitet protiv torture 11. maja 2001. prihvatio je navode iz predstavke roditelja i utvrdio da je tadašnja SRJ prekršila obaveze ustanovljene Konvencijom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: