"Bagzi" predložen za saradnika

Specijalno tužilaštvo predalo je juče zvaničan predlog sudu da se Dejanu Milenkoviću dodeli status svedoka-saradnika.

Izvor: B92

Subota, 09.07.2005.

12:57

Default images

Portparol suda Maja Kovačević Tomić rekla je za B92 da je Specijalno tužilaštvo, juče na kraju radnog vremena, predalo zahtev i dodala da će sudsko veće koje sudi optuženima za ubistvo premijera Zorana Đinđića narednih dana razmatrati taj predlog.

"Po zakonu, status svedoka-saradnika zavisi od sadržaja njegove izjave. On tom svojom izjavom može da otkriva neke nove događaje, a može i da pomogne u  dokazivanju nečega. Na veću je da proceni da li je značaj toga što on svojim svedočenjem otkriva veći od značaja kazne koju bi eventulno trebalo da dobije za krivična dela za koje se utvrdi da ih je izvršio"

"Večernje novosti" pišu da je bivši član "Surčinskog", a zatim i "Zemunskog klana" skoro sedam dana davao iskaz gde je objasnio sve događaje sa kojima je povezan, naročito o svom skrivanju, hapšenju u Solunu, događajima posle ubistva premijera Zorana Đinđića, o bekstvu sa Dušanom Spasojevićem i Miletom Lukovićem i dešavanjima u Meljaku, kada su njih dvojica ubijeni.

Kako "Novosti" saznaju, ne navodeći svoj izvor, Milenković je nedvosmisleno potvrdio da su Spasojević i Luković bili naoružani, da su pucali na pripadnike SAJ-a i pokušali da se odupru hapšenju, a da je on sam uspeo da pobegne. Time su, pišu "Novosti", priče o hapšenju te dvojice na drugom mestu, njihovom "streljanju", a zatim dovlačenju u Meljak definitivno pale u vodu.

Milenković je pritvoren u Okružnom zatvoru u Beogradu, a tereti se za 12 krivičnih dela, među kojima su pokušaj ubistva premijera Srbije Zorana Đinđića na autoputu Beograd-Zagreb kod hale "Limes", kao i nekoliko ubistava i otmica.

Nastavak glavnog pretresa za ubistvo premijera Đinđića zakazan je za ponedeljak 11. jul. Milenković je uhapšen 16. jula prošle godine nedaleko od konzulata SCG u Solunu.

Vasić: Biće produženja suđenja

Novinar nedeljnika Vreme Miloš Vasić ocenjuje da će, ukoliko sudsko veće prihvati predlog da Dejan Milenković bude svedok- saradnik, to značiti produženje procesa osumnjičenima za ubistvo premijera Zorana Đinđića.

"On će morati da da svoj iskaz. Naravno, to će biti, ja očekujem, kao i obično, u zatvorenoj sesiji. Onda će morati da se prođe kroz ponovno ispitivanje svedoka-saradnika, evenualno čak i suočavanje sa drugim optuženima. Tako ja očekujem produženje od najmanje dve nedelje u odnosu na sadašnju dinamiku", kaže Vasić.

Kajganić demantuje istinitost transkripta

Bivši advokat Milenkovića, Biljana Kajganić, ponovo je demantovala istinitost navoda transkripta objavljenog u nedeljniku Vreme prošle godine. Ona, međutim, navodi da su, prema krivičnom zakonu, razgovori između branjenika i advokata poverljivi i predstavljaju tajnu. Biljana Kajganić kaže da joj je žao ako je Dejan Milenković morao te neistine da izgovori radi dobijanja statusa svedoka saradnika. "Mogu da pretpostavim koliko je to teško kada je svestan monstruoznosti tih laži, a da pri tome zna da sam mu u najmanje dve situaciju spasla život“, kaže bivši advokat Dejana Milenkovića.

"Ako je taj razgovor predmet interesovanja specijalnog tužioca, to ukazuje da su njegovi motivi vanpravni i da su u funkciji nekih drugih interesa i prikrivanja nekih drugih krivičnih dela, čijim bi se razotkrivanjem osvetlio i pojasnio način pribavljanja dokaza i težina tih dokaza. Ističem da je to apsolutna neistina, a svedok-saradnik, bar prema zakonu, treba da govori istinu. Ako je to tačno rečeno, jasno je na čemu presuda treba da se zasniva. Cena dobijanja statusa svedoka-saradnika je pristajanje na zahtevanu laž, a razlog je osveta onih koji mu takav status i pod takvim uslovima daju. Ovo je odbrana specijalnog tužioca Jovana Prijića, sudije Marka Kljajevića, svedoka-saradnika Ljubiše Buhe i novinara Miloša Vasića preko leđa mog bivšeg klijenta", kaže Kajganićeva.

Novinar nedeljnika Vreme Miloš Vasić, međutim, kaže za B92 da nema zbog čega da se brani preko leđa Dejana Milenkovića i podseća da je on samo u novinama objavio informaciju koju su mu prethodno potvrdila tri kompetentna izvora.

"Izgleda da je taj dokument o kome je reč, dakle, taj audio snimak i prepis, korektan. Da nije korektan, ja pretpostavljam da bi gospođa Kajganić, umesto da mene tužaka po sudovima tužila Upravu za borbu protiv organizovanog kriminala ili Bezbednosno-informativnu agenciju, koji su proizveli taj dokument. Da li je istina ono što ona Bagziju u tom razgovoru priča ili to nije istina, to ona treba da razjasni s ministrom Jočićem i Bulatovićem. Zadovoljan sam što je Bagzi potvrdio tu stvar i na jedan izvestan paradoksalan način Bagzi je u celoj toj priči ispao najpošteniji kada je rekao 'kako ja da kažem da je Čume ubio Gavru kad nije'. Ne vidim od čega bi se branio Marko Kljajević, ne vidim od čega bi se branio Jovan Prijić. Oni su ljudi radili svoj posao što bolje mogu i to se vidi iz toka ovog suđenja", kaže Vasić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: