Aerodrom i "Dinkorp" od 9. maja

9. maja počinju pregovori Aerodroma Beograd sa kompanijom "Dinkorp" o osnivanju zajedničke firme za gradnju teretnog terminala.

Izvor: B92

Petak, 29.04.2005.

13:21

Default images

Zamenik generalnog direktora Aerodroma "Beograd" Dragan Kaličanin najavio je da bi pregovori o sklapanju ugovora o zajedničkom ulaganju kapitala trebalo bi da budu završeni do kraja juna.

On je istakao da je prva faza u razvoju teretnog terminala (kargo haba), koji do sad nije postojao u Srbiji i Crnoj Gori, što se Aerodroma "Beograd" tiče, završena izborom američke kompanije kao strateškog partnera.

"Dinkorp" je u medijima u Srbiji povezivan sa trgovinom ljudima, drogom i sumnjivim vojnim operacijama, ali su iz američke kompanije negirali te navode ističući da su joj klijenti vlade i komercijalne kompanije u Sjedinjenim Američkim Državama, Evropskoj uniji i Bliskom istoku.

Poslovodstvo Aerodroma ne vidi nikakav osnov za tužbu zbog izbora kompanije za realizaciju projekta, pošto je od samog početka svim zainteresovanima jasno predočilo da će partner biti izabran po Zakonu o javnim nabavkama i učesnici su na taj način definisali ponude, kazao je Kaličanin.

Na tender za izbor partnera za zajedničko ulaganje u izgradnju i upravljanje kargo terminalom na beogradskom aerodromu, koji je raspisan krajem prošle godine, stigle su ponude američke kompanije "Dinkorp" i izraelsko-švajcarskog konzorcijuma "Engel Jurop".

Tenderska komisija je za strateškog partnera izabrala Amerikanace, a Komisija za zaštitu prava ponuđača se u aprilu, nakon žalbe drugoplasiranog ponuđača, proglasila nenadležnom pošto za zajedničko ulaganje sa stranom kompamijom ne mora da se raspisuje tender i uputila "Engel Grupu" da se za zaštitu svojih prava obrati sudu. Prema rečima Kaličanina, Komisija za zaštitu prava ponuđača je osnovana kako bi utvrdila da li su u nekom postupku javne nabavke povređena prava ponuđača i ne može da odluči da li je izabrana bolja ponuda.

On je istakao da bi konkretni radovi na izgradnji teretnog terminala trebalo da počnu krajem jula ili početkom avgusta ove godine, nakon zaključivanja ugovora i osnivanja zajedničkog preduzeća srpske javne i američke privatne kompanije.

Kaličanin je kazao da je vrednost ulaganja stranog stateškog partnera 60,6 miliona dolara, a da će investicija Aerodroma Beograd tek biti određena, ali bi trebalo da obezbedi visok procenat učešća u kapitalu nove kompanije. Ranije je najavljeno da će "Dinkorp" posedovati 65 odsto kapitala kompanije, a beogradski aerodrom 35 odsto.

Moderan kargo terminal bi trebalo da bude izgrađen na površini od 208.000 kvadratnih metara i da u prvoj godini poveća promet teretne robe na beogradskom aerodromu sa 12.000 na 80.000 tona. Kako je ranije najavljeno, u skladištima i industrijsko-poslovnom kompleksu bi do kraja 2009. godine trebalo da se otvori najmanje 5.000 novih radnih mesta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: