Mesić: Gotovina sigurno nije tu

Predsednik Hrvatske Stjepan Mesić izjavio je da haški optuženik Anto Gotovina sigurno nije u Hrvatskoj.

Izvor: B92

Ponedeljak, 07.03.2005.

12:16

Default images

Mesić je ocenio da bi odlaganje početka pregovora sa Evropskom unijom izazvalo rast evroskepticizma i u Hrvatskoj i regionu. "Apsolutno je sigurno da Gotovina nije u Hrvatskoj, Hrvatska je poslednje mesto gde bi se skrivao jer svi ga traže. Istom logikom bi od Hrvatske moglo biti traženo da izruči Osamu bin Ladena. Ako nije u Hrvatskoj, onda nije u Hrvatskoj", rekao je Mesić za "Glas Evrope".

"Hrvatska je 'zamrzla' njegovu imovinu i imovinu njegovih potencijalnih saradnika. Ljudi koji su pomagali haškim beguncima su uklonjeni iz sistema, protiv njih su podignute optužnice i preduzete druge mere, niko ne može reći da ne činimo sve što možemo", kaže Mesić.

"Glas Evrope" piše da evropski i analitičari u SAD smatraju da bi popuštanje Hrvatskoj u pogledu poštovanja zahteva Haškog suda poslalo lošu poruku zemljama u regionu, posebno Srbiji i Bosni i Hercegovini. Mesić je odbacio takva poređenja. "Mislim da moramo stati na kraj praksi da se Hrvatska uporeduje s drugim zemljama SFRJ. Hrvatska nije imala koncentracione logore na tuđoj teritoriji, Srbija jeste", rekao je Mesić za "Glas Evrope".

Karla del Ponte: Znamo da Hrvatska ne čini sve što bi trebala

I pored negiranja hrvatskih vlasti da se Gotovina nalazi u toj državi, glavni tužilac Haškog tribunala, Karla del Ponte, optužila je Hrvatsku da pomaže optuženiku Anti Gotovini da izbegne hapšenje.

Ona je rekla da vlasti u Zagrebu nisu spremne da uhapse Gotovinu iz političkih razloga. Del Ponte je navela da je hrvatskim vlastima predala listu sa imenima onih za koje se veruje da pružaju zaštitu Gotovini. "Znamo da Hrvatska ne čini sve što je u njenoj moći. To smo i dokazali", rekla je Karla Del Ponte.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

1 d

Podeli: