Šta će biti sa "Putnikom"

Kada je američki biznismen Srba Ilić kupio "Putnik" najavio je da će od njega napraviti uspešno turističko preduzeće.

Izvor: B92

Sreda, 12.01.2005.

17:24

Default images

Pošto je u međuvremenu Agencija za privatizaciju najavljivala mogućnost poništenja kupoprodajnog ugovora, sada je izvesno da Ilić više neće biti vlasnik "Putnika". Pre nekoliko dana raspisan je oglas u kojem njegova kompanija "Univorld" želi da preproda "Putnik". Obe strane smatraju da je to bolje i jeftinije nego da se raskida kupoprodajni ugovor.

U kompaniji "Univorld," većinskom vlasniku Putnika, kažu da su se na raspisavanje oglasa u kojem traže kupca za 70 odsto akcija u "Putniku" odlučili jer im, kako navode, spor sa Agencijom za privatizaciju omata dalje izvršenja obaveza iz ugovora. Predstvnik kompnaije "Uniworld" Miša Ognjanović, kaže za B92 da je to bolje rešenje nego da se raskida ugovor pred međunarodnom arbitražom: "Kupovina 'Putnika' je bila apsolutno transparentna i mi smo ušli sa dosta dobre volje da se preokrene 'Putnik' i srpski turizam. Sve je počelo kako treba, ali je na žalost, na kraju godine, došlo do toga da nam je garancija uzeta, na osnovu tvrdnje Agencije za privatizaciju da nismo ispoštovali neke stavove iz ugovora. Mi smatramo da jesmo i zato smo tražili od revizione kuće, koju je Agencija osnažila da to uradi, da izvrši celokuponu finansijsku reviziju i prema tome mi smo zadovoljili sve ono što piše u ugovoru za prvu godinu."

Međutim, tokom dosadašnjih kontrola Agencija za privatizaciju utvrdila je da je novi vlasnik "Putnika" u prvoj godini investirao manje nego što je bilo ugovoreno. Predsednik udruženja malih akcionara Putnika Darko Šuković kaže da sem kupovine broda “Sirona”,  “Univorld” nije investirao gotovo ništa drugo,  prodat je znatan deo imovine, a dugovanja Putnika  porasla su na nakoliko miliona evra. "Ovaj poslednji potez, oglas koji se pojavio 9. januara, smatramo da je samo još jedan u nizu pokušaja zamagljivanja osnovnih problema i kupovina vremena, u smilu definitivnog uništavanja 'Putnika' kao putničkog preduzeća i institucije srposkog turizma", kaže Šuković.

Šuković podseća da su se mali akcionari, od početka, protivili prodaji "Putnika" Srbi Iliću, uz obrazloženje da je on bankrotirao i da neće moći ispuniti date ulsove iz ugovora. Sam Srba Ilić te navode je demantovao u emisiji "Insajder" TV B92, pre tačno godinu dana. "Ja sam ovde došao kao uspeli Srbin, američki državljanin, cenjeni američki biznismen, da donesem svoje pare, stručnost i entuzijazam. Kupio sam jednu od najproblematičnijih kompanija. Uložio sam u granu koju su svi otpisali, u turizam, a sve što doživljavam je ovo. To je jedan skeptičan stav. Tvrde da sam ili bankrotirao, ili nekog prevario. Ja nisma bankrotirao", rekao je Ilić.

Mali akcionari kažu da bi najbolje bilo da se ponovo uradi procena vrednosti "Putnika" i da se pronađe pravi strateški partner. Predstavnici "Univorlda" očekuju da će pronaći partnera, ali da im je za to potrebno vreme. 

Iako je najavljivano da će se preispitati ugovor sa Srbom Ilićem o kupovini "Putnika" i da je moguće raskidanje tog ugovora,  sadašnji stav Agencije je da je upravo strateški partner prihvatljivije rešenje od raskida kuprodajnog ugovora. Ono što se, međutim, ne navodi jeste to da li uopšte predviđen neki rok u kojem "Univrld" mora da nađe strateškog partnera "Putniku", ili će se čitav slučaj odužiti u nedogled.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: