Protesti u Novom Sadu

Izvor: B92, FoNet

Petak, 19.03.2004.

13:34

Default images

Nekoliko stotina mlađih građana Novog Sada okupilo se u petak posle 21,00 sat na centralnom gradskom trgu protestujući zbog nasilja nad Srbima na Kosovu. Oni su ponovo u podnožju spomenika Svetozaru Miletiću palili sveće za žrtve nasilja na Kosovu. Oko 22 sata stotinjak demonstranata nastavilo je protest ispred Izvršnog veća Vojvodine, a zatim su pokušali, pod vidljivim dejstvom alkohola, da blokuiraju glavnu novosadsku raskrsnicu. Nakon neuspelog ubeđivanja da se raziđu, policija je bila prisiljena da upotrebi silu i tom prilikom je uhapšeno nekoliko demonstranata.

Tokom popodneva, oko 2.000 okupljenih na Studentskom trgu u Novom Sadu prostest je počelo minutom ćutanja. Studentima su se obratili rektor Novosadskog univerziteta Fuada Stanković i profesor Momčilo Grubač, koji su poručili da na nislije i nepravdu na Kosovu ne smeju da se odgovara nasiljem i vandalskim ponašanjem. "Time nećemo pomoći Srbima i Crnogorcima na Kosovu i Metohiji. Cenu našeg ponašanja platiće, na žalost, oni. Ne otežavajmo im ionako nezavidan položaj", rekla je Stanković. "Imajmo stalno na umu da se pravda i istina ne brane kamenicama, da se Kosovo ne brani paljenjem džamija u Beogradu i Nišu i da se našima tamo ne pomaže progonom njihovih ovde", rekao je Grubač.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: