Spomenik Brus Liju u Mostaru

Izvor: B92

Petak, 19.09.2003.

15:26

Default images

Podizanjem spomenika Brus Liju u Mostaru, inicijatori, nevladina organizacija "Urbani pokret Mostar" smatraju da bi doprineli ponovnoj izgradnji imidža Mostara kao vedrog grada, prenosi Martina Božić, novinar Radija Studio 88 iz Mostara.

U vreme kada su politika i ideologija okupirali i zatvorili sve segmente svakodnevnice, podizanjem spomenika Brus Liju na Španjolskom trgu, centralnoj zoni Mostara, inicijatori žele da pokažu da postoji veliki deo naših života, sećanja na detinstvo, koje nemaju nikakve veze s politikom i "velikim pričama". Veselin Gatalo, predsednik Urbanog pokreta Mostar, kaže: "Brus Li je bio oličenje svega što smo htjeli da budemo kad smo bili mali i kada su nas stariji kinjili. Brus Li je simbol jednog razmišljanja u kojem znanje i vještina imaju prednost nad snagom i sirovom silom. To je ono čemu smo mi težili kad smo bili mali. Još uvijek u nama čuči jedan mali zmaj koji bi se i dalje borio za pravdu bez obzira na to koliko mu to onemogućavali."

"Osim toga jedna od najvažnijih osobina njegovih je što nije ni Srbin ni Bošnjak ni Hrvat, nije ni Jevrej, nije ni Rom, mada ima dosta Roma koji se zovu Brus Li. Uglavnom niko neće prebirati po tome gdje su bili njegovi za vrijeme prvog i drugog svjetskog rata, u kojim su strankama njegovi. Čovjek je s drugog kontinenta sasvim druge kulture, a ipak nam je postao tako blizak zbog onoga što je simbolizirao", kaže Gatalo.Inicijatori su dobili saglasnost gradskih vlasti za podizanje spomenika. Takođe su kontaktirali i kinesku ambasadu, čiji su predstavnici sa simpatijama dočekali inicijativu i izrazili spremnost za sufinansiranje spomenika, koji će biti u prirodnoj veličini, jedan metar i 70 cm.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: