Papandreu: Nema vremena za sporazume Albanije i SRJ sa EU

Izvor: B92

Utorak, 17.12.2002.

19:32

Default images

Ministar inostranih poslova Grčke Jorgos Papandreu u utorak je potvrdio da je povezivanje Balkana sa Evropskom unijom jedan od prioriteta grčkog predsedavanja Unijom, koje počinje 1. januara. Papandreu je na konferenciji za štampu u Atini, međutim, ukazao da šest meseci grčkog predsedavanja nije dovoljno da bi se okončali pregovori i potpisali Sporazumi o stabilizaciji i asocijiaciji Albanije i SRJ, odnosno Srbije i Crne Gore, sa EU.

"Tokom našeg predsedavanja utvrdiće se 'kalendar' (pregovora) za Albaniju, a razgovara se i o tome da se to utvrdi i za Jugoslaviju - Srbiju i Crnu Goru. Mi ćemo se založiti za pregovore (o tome), ali za sada ne predviđamo potpisivanje, jer proces je takav da ima još mnogo puta pred nama, te nećemo stići da potpišemo do kraja juna kada se završava presedavanje Grčke EU", bio je kategoričan Papandreu. Odgovarajući na pitanje o tome šta pet zemalja Zapadnog Balkana, među kojima i SRJ, mogu konkretno da očekuju od grčkog predsedavanja, Papandreu je rekao da su prošle nedelje na samitu u Kopenhagenu "ministri svih zemalja EU u razgovoru o 'novom susedstvu' rekli da smatraju da je samo po sebi razumljivo da se Zapadni i čitav Balkan smatraju budućim članovima Unije".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: