Sreda, 27.06.2001.

23:39

"SARADNJA BEZ OBZIRA NA ODLUKU SAVEZNOG USTAVNOG SUDA"

Izvor: B92

Default images
Sef poslanicke grupe DOS-a u republickom parlamentu Cedomir Jovanovic izjavio je da ce, ukoliko Savezni ustavni sud proglasi Uredbu neustavnom, drzavni organi primeniti druge oblike saradnje sa Haskim tribunalom. Jovanovic je nakon sastanka predsednistva DOS-a u sredu uvece rekao da se ne moze izbeci cinjenica da je Statut tribunala dovoljan pravni osnov za saradnju. “Jugoslaviji je samim clanstvom u Ujedinjenim nacijama obavezna na postovanje odluka te organizacije i nemamo pravo ignorisanja medjunarodnog suda za ratne zlocine”, rekao je Jovanovic i podsetio da su sudije, koje ce odlucivati o ustavnosti Uredbe, isti oni koji su prosle godine ponistili izbore za predsednika Jugoslavije.

“U Saveznom ustavnom sudu u ovom trenutku nalazi se pet sudija: jedan iz Crne Gore i cetiri iz Srbije. Svi se oni tamo nalaze voljom prethodnog rezima. Savezni ustavni sud nije pretrpeo nikakvu reformu i sve one kritike koje su pratile sporost u kadrovskim promenama na nivou Republike Srbije ne mogu zaobici cinjenicu koja u ovom trenutuku govori o Saveznom ustavnom sudu, pre svega kao o instituciji ciji kredibilitet zavisi od kredibiliteta pojedinaca. Savezni ustavni sud se ni po jednom vaznom pitanju u nasem drustvu nije oglasavao prethodnih deset godina. Savezni ustavni sud vodi predsednik Suda kojem je istakao mandat po sili zakona, osoba koja ima 40 godina radnog staza i koja je navrsila 65 godina zivota. Cinjenica da se on nije povukao sa mesta predsednika, govori o njegovoj spremnosti da postuje zakon. Kakva god odluka Saveznog ustavnog suda bila, mi cemo u zavisnosti od interesa gradjana Srbije kreirati svoju buducu politiku”, rekao je Jovanovic, prenosi B92.

Sastanku Predsednistva DOS-a nije prisustvovao niko iz Demokratske stranke Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nešto se sprema... Bunkeri i rovovi na granici?

Poljska je počela da postavlja još veći broj metalnih barijera duž svoje granice sa Belorusijom kako bi odvratila nelegalnu migraciju i planira da ojača granicu sa Rusijom, saopštilo je danas poljsko Ministarstvo odbrane.

19:38

9.5.2024.

1 d

Svet

Amerika se predomislila: "Povlačimo"

Sjedinjene Američke Države su povukle licence kompanijama kao što su Intel i Kvalkom za isporuku 4G čipova za laptopove i mobilne telefone kineskom proizvođaču telekomunikacione opreme Huavei Technologies, ​​rekla su tri izvora.

9:51

9.5.2024.

1 d

Podeli: