Sreda, 26.08.2009.

16:29

Besplatni udžbenici za prvake

Grad Beograd i Ministarstvo prosvete potpisali su protokol o dodeli besplatnih udžbenika za đake prvake u glavnom gradu.

Izvor: B92

Default images

U beogradske osnovne škole 1. septembra krenuće najbrojnija generacija prvaka u poslednjih pet godina. Svi će, zajedno sa vršnjacima iz cele Srbije, prvi put dobiti komplet besplatnih udžbenika. Protokol o realizaciji tog projekta u gradu sa najvećim brojem prvaka i za život najskupljim gradom u Srbiji potpisali su ministar prosvete Žarko Obradović i gradonačelnik Dragan Đilas.

Skoro 16 000 upisanih đaka prvaka ove školske godine dobiće besplatne udžbenike zahvaljujući projektu Ministarstva prosvete i podršci Skupštine grada.

Beograd je za decu koja počinju da se obrazuju izdvojio 55 miliona dinara.

“Siguran sam da će ovakve konkretne stvari u ovim teškim vremenima, kada se puno priča i rešavaju veliki, veliki problemi - našim građanima, roditeljima, toj deci jako puno značiti”, očekuje gradonačelnik Đilas.

“Velika zahvalnost ministru koji je prepoznao da je to nešto konkretno što treba da se uradi u ovoj zemlji u obrazovanju, za decu i njihove roditelje da bi se krenulo sa mrtve tačke. Verujem da ćemo u narednim godinama, kako kriza bude prolazila, u što bržem roku od godine za godinu da obezbedimo da sva deca u osnovnom obrazovanju imaju besplatne udžbenike”, kaže on.

Ove godine u prvi razred osnovne škole krenuće skoro 80 000 đaka.

“Za mnoge roditelje ove će biti dragocena pomoć na početku školske godine. Mi smo sa ovim projektom, verovali ili ne, ne samo postigli da budući đaci dobiju besplatno komplet udžbenika nego smo đačku torbu učinili lakšom, jer smo utvrdili šta je komplet za prvi razred”, rekao je ministar Obradović.

“Učitelji su izabrali najbolje i sad treba zajednički da radimo na onome: oni da prenose znanje, a deca sutra to što nauče da mogu da prikažu”, naveo je ministar.

Od naredne školske godine u Beogradu podela besplatnih udžbenika će se sa prvog proširiti i na peti razred, a gradske vlasti i nadležno ministarstvo nameravaju da svake naredne godine projektom obuhvate novu generaciju đaka i da tako osnovno obrazovanje učine dostupnim svima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

20 h

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

1 d

Podeli: