Ruski 'migovi' spremni – šta ih ometa na putu ka Srbiji?

Ruski 'migovi' i dalje nisu stigli u Srbiju, a procedura je stigla do završne faze, odnosno regulisanja načina transporta.

Izvor: B92, Tangosix.rs

Ponedeljak, 26.06.2017.

17:28

Ruski 'migovi' spremni – šta ih ometa na putu ka Srbiji?
Getty Images

To je za specijalizovani vazduhoplovni portal Tangosix rekao šef Uprave za odbrambene tehnologije Ministarstva odbrane general-major prof. dr. Bojan Zrnić.

On ima nezahvalan zadatak da koordinira nabavkama vojne tehnike, pregovara u ime Ministarstva odbrane i upravlja naučno-istraživačkim potencijalima vojske.

"Sad smo u fazi da su sve neophodne procedure, koje su morale da se sprovedu u državnoj administraciji u Ruskoj Federaciji, završene i mi smo sada u operativnoj fazi sprovođenja dolaska ovih letelica, tačnije regulisanja načina transporta. Tražimo optimalan model transporta u pogledu cene i rokova", rekao je Zrnić.

U razgovoru je demantovao da Bugarska i Rumunija zabranjuju prelet aviona do Srbije.

"Ne, ne. Pojedini mediji su tako preneli tu vest ali to zaista ne bih komentarisao. Precizno sam Vam rekao šta smo sve uradili i kako se takva vrsta isporuke obavlja. Sad smo fokusirani da što pre počne realizacija Faze 1, predeksportna priprema i dovođenje aviona na ICAO standard, kao i da ugovor sa MiG-om za Fazu 2 takođe što pre počne da se implementira. On se odnosi na remont i na prelazak na održavanje po stanju naša 4 aviona, odnosno i dodatnih 6, kako budu stizali na red. Dakle Faze 1 i 2 su nam sada u fokusu i one se u stvari paralelno odvijaju. Faza 3 koja podrazumeva dublju modernizaciju doći će na dnevni red nakon toga", naveo je Zrnić.

On je istakao i da nije planirano da drugi avion tipa An-26 ide na remont.

"Ovaj koji je nedavno remontovan dovoljan je za trenutne potrebe Vojske Srbije. Imamo naravno potrebu i da ojačamo transportne kapacitete u smislu povećanog nivoa ambicija za učešće u mirovnim operacijama, i u tom smislu se trenutno razmatraju i neke druge opcije", istakao je Zrnić.

Dodao je i da je planom opremanja Vojske Srbije u kategoriji srednjih transportnih helikoptera, predviđeno opremanje klasom Mi-17 helikoptera.

"To je konačna odluka. Pored ova dva helikoptera koja su već nabavljena opremaćemo se dodatnim helikopterima te klase, ali ne sigurno u toku ove godine. Dakle to nije prioritet s obzirom da smo sa isporukom ova dva značajno dobili na povećanju kapaciteta. Ali ta linija će se nastaviti čim se dodatno konsolidujemo finansijski. Imamo Erbasov projekat, imamo MiG-29 projekat, imamo dosta drugih potreba, pre svega u sferi telekomunikacione opreme, moramo biti racionalni u opremanju", zaključio je Zrnić za Tangosix.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

61 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: