Nedelja, 29.11.2009.

14:59

Švajcarska zabranjuje minarete

Švajcarski građani glasali su danas za zabranu buduće izgradnje minareta na tlu te zemlje, za šta su se zalagale desničarske stranke.

Izvor: B92

Default images

Prema konačnim rezultatima, u referendumu održanom danas, za zabranu izgradnje minareta glasalo je 57, 5 odsto Švajcaraca, prenela je švajcarska državna televizija TSR i ocenila da je reč o iznenađenju. Incijativu je pokrenula Švajcarska narodna partija, a rezultati referenduma suprotni su prethodnom istraživanju javnog mnjenja.

U Švajcarskoj živi oko 350.000 muslimana, što je manje od pet odsto ukupnog stanovništva i oni su uglavnom sa Balkana, 60 odsto, i iz Turske, 20 odsto, prenela je TSR.

Trenutno u Švajcarskoj postoji četiri minareta.

Kao razlozi za zabranu izgradnje minareta navodi se da su oni simbol dominacije islama, da je potrebno dati signal za ograničenje širenja muslimanske religije , kao i da džamijama nisu potrebni minareti.

Protivnici te inicijative smatraju da će zabrana pomračiti odnose Švajcarske sa muslimanskim zemljama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

72 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

21 h

Podeli: