Subota, 28.05.2011.

16:24

Moskva: Sukobi zbog gej parade

Više od 30 osoba je privedeno u Moskvi kada su izbili sukobi između gej aktivista i desničarskih ekstremista tokom pokušaja održavanja zabranjene gej parade.

Izvor: B92

Default images

Gej aktivisti su planirali da polože venac na grob neznanom junaku blizu Kremlja, u znak počasti sovjetskoj borbi protiv nacističkog režima.

Policija u Rusiji često primenjuje oštre mere za prekidanje svih neodobrenih demonstracija, a tokom današnjih nisu zabeležena privođenja.

Moskovske vlasti uporno ne dozvoljavaju da se održe skupovi grupa za zaštitu gej prava, tvrdeći da bi tako nešto moglo da izazove nasilje.

Gej aktivisti tvrde da je u pitanju brutalno kršenje njihovih građanskih i ustavnih prava.

Piter Tatčel, jedan od gej aktivista, kaže da je zabrana gej parade u Moskvi šokantna, jer su za vreme Drugog svetskog rata Moskovljani ratovali protiv nacista koji su hteli da istrebe Jevreje, komuniste i homoseksualce, a sada je gradonačelnik saglasan sa neonacistima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: