Subota, 27.05.2006.

19:46

Kako da BP postane BG

U Srbiji prema nezvaničnim procenama ima više od 50.000 automobila sa crnogorskim tablicama koji nemaju Euro 3 motor.

Izvor: B92

Default images

Ukoliko se sprovede najava ministra finansija Srbije Mlađana Dinkića da će moći da se preregistruju samo vozila koja imaju taj motor, ti automobili neće moći da dobiju srpske tablice. Građani Srbije ne mogu da voze automobile sa stranim tablicama, ako nemaju stalni boravak u zemlji koja je tablice izdala.

Građani su te automobile kupovali u Budvi, Bijelom Polju, Nikišiću. Samo tako građani Srbije mogli su da uvezu starija i jeftinija kola iz inostranstva bez Euro 3 motora. Vlasnici ovih kola nadaju da će im država, uz plaćanje takse, ipak dozvoliti da na njih stave srpske tablice.

"Smatram da država tu može da propusti puno para ako to ne odradi. U krajnjem slučaju, vratićemo kola dole i prodati, a pare će se sliti nekom drugom u džep", rekao je za B92 jedan od vlasnika automobila sa crnogorskim tablicama.

Trenutna procedura podrazumeva da se za uvoz automobila iz inostranstva, plaća carina - 20 odsto od vrednosti kola i 18 odsto od cene za PDV. Ako bi uvela dodatnu taksu pri preregistraciji zbog toga što većina ovih kola nema euro 3 motor, država bi prema grubim procenama, mogla da zaradi više desetina miliona evra. Kakvo će rešenje biti doneto još uvek naslućuje i direktor carine Dragan Jerinić: "Sa obzirom na to da ima puno građana koji imaju taj problem, država će sigurno uzeti u obzir neko rešenje koje je u interesu građana."

U međuvremenu, cene automobila sa crnogorskim tablicama padaju, a neki vlasnici čak razmišljaju da uzmu crnogorsko državljanstvo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Orban otkrio plan NATO-a: Sprema se preokret?

NATO, u okviru svoje misije u Ukrajini, želi da stvori vojne baze u Poljskoj, Rumuniji i Slovačkoj radi koordinacije isporuke oružja Kijevu, rekao je mađarski premijer Viktor Orban za Radio Košut.

8:40

14.6.2024.

1 d

Podeli: