Ponedeljak, 25.08.2014.

14:02

"Agresivan nacionalizam i u Evropi"

Generalni sekretar OEBS-a Lamberto Zanijer upozorio je na “agresivni nacionalizam u Evropi”, ističući da on stvara samo konfrontacije i konflikte.

Izvor: Tanjug

Default images

Zanijer je istakao da agresivni nacionalizam nije samo primetan u Rusiji i Ukrajini, već i u zapadnoj Evropi.

On je, u intervjuu austrijskoj agenciji APA, objasnio da je krvavi konflikt na istoku Ukrajine najviši prioritet OEBS.

Važno je da se tempo na političkom nivou, u pravcu rešenja konflikta poveća, a prioritet u tome ima primirje.

„Politički proces je ključ. Siguran sam da je Rusija nije zainteresovana za opstanak nestabilnosti pred svojim kućnim pragom. Konflikt u Ukrajini mora biti rešen“, poručio je Zanjer, koji smatra da vojno rešenje nije realno.

Zanijer je objasnio da je za OEBS "malo čudno" da se uključuje u procese u zemlji poput Mađarske, koja je članice EU.

"Kada usledi pristupanje EU, čini se da se demokratski standardi više ne drže tako visoko, kao prilikom procesa pristupanja", konstatovao je on.

Upitan da li je OEBS dovoljno snažna organizacija za sve izazove, Zanijer je odgovorio da se njen glas čuje i da može privući pažnju i javnu debatu.

„Mi zemlje ne možemo terati na nešto. Ostajemo blaga bezbednosna organizacija, i ne može se od nas očekivati da trčimo okolo sa pendrekom“, zaključio je generalni sekretar OEBS.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Kosovo

Otpriznaće tzv. Kosovo?

Nekadašnji ambasador Srbije u Mađarskoj Rade Drobac ocenio je da zvanična Budimpešta zna koliki značaj Srbija pridaje Kosovu i ukoliko joj se ukaže prilika - neće propustiti da povuče odluku o priznanju.

12:50

17.6.2024.

1 d

Podeli: