Svet 2

18.06.2024.

19:10

Vojnici za trenutak prešli granicu; Dočekali ih hici

Severnokorejski vojnici su u utorak na kratko prešli demilitarizovanu zonu (DMZ), saopštila je Južna Koreja, uoči retke državne posete ruskog predsednika Vladimira Putina Pjongjangu.

Izvor: Klix.ba

Vojnici za trenutak prešli granicu; Dočekali ih hici
EPA-EFE/YONHAP SOUTH KOREA OUT

Podeli:

Vojnici su se povukli nakon što je južnokorejska vojska ispalila hice upozorenja, ali Seul veruje da njihovo kršenje granice nije bilo namerno.

Južna Koreja je saopštila da veruje da su vojnici slučajno prešli granicu dok su utvrđivali granicu, što je drugi takav incident u više od sedam dana. Sama granica nije ograđena, a putokazi su zaklonjeni bujnom vegetacijom.

"20 do 30 vojnika došlo je oko 20 metara ispod vojne demarkacione linije (MDL) unutar demilitarizovane zone (DMZ)," navodi se u saopštenju južnokorejskog združenog načelnika štaba (JCS).

To je drugi incident na prelazu u dve nedelje, a Seul je rekao da su severnokorejske trupe prešle u Južnu Koreju 9. juna sa alatima, uključujući pijuke. Oni su se povukli kada su Južnokorejci odgovorili upozorenjima iz zvučnika i pucnjevima upozorenja.

JCS je primetio da Severna Koreja od aprila šalje veliki broj trupa u DMZ da očiste vegetaciju i izgrade utvrđenja.

Vojni zvaničnici u Seulu su primetili da su severnokorejske trupe pretrpele višestruke žrtve dok su radile oko DMZ zbog eksplozija mina tokom građevinskih napora.

Dodali su da je Severna Koreja završila restauraciju starih stražarskih mesta u toj oblasti u januaru, pre nego što je postavila nove mine na putevima između zemalja.

"Čini se da ovaj rad ima za cilj jačanje kontrole nad severnokorejskim trupama i stanovnicima, što uključuje sprečavanje prebega," saopštio je JCS.

DMZ je jedno od najjačih utvrđenih područja na svetu, ničija zemlja koja stoji kao ostatak Hladnog rata. Od Gjeonggi-doa na zapadu do Gangvon-doa na istoku, 160 milja (258 km) duga DMZ deli Korejsko poluostrvo na dva dela. Dok je 2023. iz Severne Koreje u Južnu Koreju pobeglo 196 ljudi, gotovo niko ne prelazi utvrđenu granicu. Većina umesto toga prelazi u Kinu, a zatim u Južnu Koreju.

Najnoviji potez dolazi kada se Severna Koreja sprema da ugosti ruskog predsednika Vladimira Putina za njegovu prvu posetu toj zemlji posle više od 20 godina, nakon što je severnokorejski lider Kim Džong Un otputovao u Rusiju prošle godine.

SAD su izrazile zabrinutost zbog produbljivanja odnosa između dve zemlje, rekavši da su zabrinute zbog isporuke raketa Severne Koreje za rat u Ukrajini.

Zajedno sa SAD, Južna Koreja je takođe optužila Severnu Koreju da isporučuje Rusiji artiljeriju i drugu opremu, verovatno u zamenu za hranu i vojnu pomoć.

Tenzije između Seula i Pjongjanga su porasle poslednjih nedelja, pošto je Južna Koreja nastavila sa svojim propagandnim emitovanjem ka severu kao odgovor na Kimov režim koji je preko granice poslao stotine balona koji nose smeće.

Podeli:

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: