Sreda, 19.02.2014.

13:19

Lavov: Proglašena "narodna vlast"

Demonstranti koji su zauzeli administrativne zgrade u ukrajinskom Lavovu proglasili su danas "narodnu vlast".

Izvor: B92

Default images

Proglas je objavljen na sajtu regionalne administracije oblasti Lavova, a navodi se da će to novo telo "preuzeti punu odgovornost za sudbinu cele regije i ljudi koji u njoj žive".

U saopštenju se "zahteva od svih činovnika i državnih službenika da poštuju odluke nove Narodne rade (skupštine)".

Prema izveštajima agencija, demonstranti su tokom prethodnog dana i noći zauzeli zgradu lokalne vlasti, sedište policije, zgradu tužilaštva, kao i vojnu kasarnu.

Policija i vojska su se iz zgrada navodno povukli ostavivši oružje za sobom, nekoliko zgrada je zapaljeno, a najmanje jedna je potpuno izgorela.

Kako navodi agencija UNIAN, demonstranti su rekli da su pustili sve zatvorenike.

Demonstranti su zauzeli zgrade lokalnih vlasti i policijsku stanicu i u gradu Ivano-Frankivsku, južno od glavnog centra zapadne Ukrajine Lavova.

Gradonačelnik Lavova je na Fejsbuku okrivio režim za nerede u Ukrajini i zatražio od lokalne policije da "stane na stranu naroda" i istakao da bi "i najmanja agresija izazvala žestok odgovor naroda koji ne može biti zaustavljen".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Orban otkrio plan NATO-a: Sprema se preokret?

NATO, u okviru svoje misije u Ukrajini, želi da stvori vojne baze u Poljskoj, Rumuniji i Slovačkoj radi koordinacije isporuke oružja Kijevu, rekao je mađarski premijer Viktor Orban za Radio Košut.

8:40

14.6.2024.

1 d

Podeli: