Subota, 15.09.2007.

16:42

Tadić: Mir nema alternativu

Tadić izjavio večeras na svečanoj promociji diplomaca Vojne akademije da novi rat na Kosovu nikome ne bi doneo dobro.

Izvor: B92, Beta

Default images

"Srbija u pregovorima o Kosovu i Metohiji brani svoj teritorijalni integritet i suverenitet političkim pravnim i diplomatskim sredstvima", rekao je predsednik Srbije Boris Tadić na svečanosti povodom promocije 127. i 128. klase diplomaca Vojne akademije na platou ispred Doma Narodne skupštine.

"Čvrsto smo opredeljni da svoje interese branimo mirnim putem, jer je to jedini način da ih odbranimo. Rat na Kosovu nikome ne bi dobra doneo, i bio bi katastrofalan i za Albance, i za Srbe, i za Evropu, i za Rusiju, i za Ameriku", rekao je predsednik Srbije.

Tadić je naglasio da je strateški cilj Srbije da njena vojska bude aktivni element u evroatlantskim integracijama i da bude cenjena među partnerima i saveznicima.

"Srbija danas ima demokratske institucije i vojsku koja je faktor stabilnosti u regionu", kazao je Tadić, i poručio da je Srbija "opredeljena za mir i da vojska treba da bude garant takve miroljubive politike, koja nema alternativu".

Vojska, prema Tadićevim rečima, treba da bude element spoljne politike, ali i da povrati ugled među građanima sopstvene države.

Završena svečanost povodom promocije oficira

Tradicionalnim bacanjem šapke u vazduh najmlađe klase potporučnika Vojske Srbije uz vatromet večeras je na platou ispred Doma Narodne skupštine završena svečanost povodom njihove promocije.

Svečanosti su prisustvavali, pored predsednika Srbije Borisa Tadića, i pojedini ministri u Vladi Srbije, vojni vrh, strani vojni izaslanici akreditovani u Beogradu, kao i zvaničnici diplomatskog kora.

Načelnik Vojne akademije general-major Vidosav Kovačević izrazio očekivanje da će po završetku procesa akreditacije ta vojna visokoškolska ustanova u potpunosti biti integrisana u jedinstveni sistem školovanja.

Kovačević je podsetio da je Vojna akademija prilagodila svoje programe civilnim fakultetima i da sada budući oficiri dobijaju i diplome nekoliko civilnih fakulteta, u zavisnosti od smera koji su završili.

Dodao je da je od ove godine Vojna akademija otvorila vrata i za žene i da je na prvu godinu upisana 31 devojka.

Najbolji potporučnik Vojske Srbije je Miša Živković iz Leskovca koji je smer Kopnene vojske završio s prosekom 9,86.

Trojici najboljih potporučnika iz 127. i 128. klase predsednik Boris Tadić uručio je oficirske sablje, dok je ministar odbrane Dragan Šutanovac uručio satove najboljim budućim oficirima.

U čin potporučnika danas je proizvedeno više od 200 studenata Vojne akademije. Od tog broja u Vojsci Srbije služiće 192 mlada oficira, njih 13 će karijeru nastaviti u Republici Srpskoj, dok će njih sedam raditi u Vojsci Crne Gore.

U letačkom programu za vreme svečanog defilea učestvovali su dva aviona MIG-21, četiri G-4 Supergaleb, jedan Orao i dva helikoptera Gazela.

Svečanost je završena tako što su članovi hora i studenti akademije otpevali himnu Srbije.

U tom trenutku plato ispred skupštine nadleteo je avion Orao iz kojeg je pilot major Miodrag Ristić čestitao svojim najmlađim kolegama promociju u čin potporučnika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Podeli: