Nedelja, 15.06.2014.

09:16

Hapšenja zbog nestalih tinejdžera

Izraelska vojska saopštila da je uhapsila oko 80 Palestinaca, uključujući članove Hamasa, u sklopu potrage za nestalim tinejdžerima na okupiranoj Zapadnoj obali

Izvor: B92

Default images

"Palestinski teroristi se neće osećati bezbedno, neće biti u stanju da se kriju i osetiće tešku ruku" izraelske vojske, rekao je vojni portparol potpukovnik Peter Lerner.

Izrael je u subotu saopštio da je tinejdžere kidnapovala "teroristička grupa".

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu smatra Palestinsku upravu palestinskog predsednika Mahmuda Abasa odgovornom za nestanak mladića, od kojih jedan ima državljanstvo SAD. "Naše dečake je kidnapovala teroristička organizacija, bez sumnje", rekao je sinoć Netanijahu na konferenciji za novinare u Ministarstvu odbrane u Tel Avivu, zarekavši se da će ih Izrael naći i dovesti kući. Palestinska samouprava, koja kontroliše 38 posto Zapadne obale, je odbacila optužbe, istakavši da su mladići nestali na teritoriji pod punom izraelskom kontrolom.

Mladići su nestali u četvrtak uveče dok su stopirali u jevrejskom naselju, gde pohađaju versku školu.

Nestali su Ejal Jifrah (19), Gil-Šaer (16) iz jevrejskog naselja Talmona i Naftali Frenkel (16) iz Nof Ajalona. Jedan od njih navodno ima državljanstvo SAD.

Oni pohađaju versku školu (ješivu) Makor Haim i veruje se da su hteli da odu do Modiina, na pola puta između Jerusalima i Tel Aviva.

Nestanak te trojice, od kojih jedan ima državljanstvo SAD, test je za odnose između Izraela i palestinskog predsednika Mahmuda Abasa.

Ti odnosi su ionako narušeni nakon sto je potpisan dogovor o pomirenju i podeli vlasti Abasovog Fataha s islamističkim Hamasom, organizacijom koju jevrejska država smatra terorističkom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Orban otkrio plan NATO-a: Sprema se preokret?

NATO, u okviru svoje misije u Ukrajini, želi da stvori vojne baze u Poljskoj, Rumuniji i Slovačkoj radi koordinacije isporuke oružja Kijevu, rekao je mađarski premijer Viktor Orban za Radio Košut.

8:40

14.6.2024.

1 d

Podeli: