Nedelja, 14.08.2005.

11:17

Piloti bili bez svesti

Dve osobe su pokušavale da upravljaju kiparskim avionom pre njegovog pada na oko 40 kilometara severno od Atine.

Izvor: B92, Beta

Default images

Niko od 121 putnika i šest članova posade nije preživeo nesreću. Portparol grčke Vlade, Tedoros Rusopulos je saopštio saznanja užeg sastava Vlade, posle sastanka koji je trajao više od tri sata o nesreći. On je potvrdio da je "boing 737-300" bio zvanično proglašen za "Renegade" (odmetnut); u žargonu NATO, "Status renegade" znači da je letelica izvan kontrole i da može da ugrozi naselja.

Rusopulos je rekao da je, prema planu u takvim situacijama, poslat par grčkih borbenih aviona "f16" u presretanje, a koji su najpre manevrima pokušali da skrenu pažnju posade kiparskog "boinga".

Pošto nije bilo reakcije, kao ni odgovora na radio-pozive, "f16" su prišli veoma blizu "boingu" i njihove posade su videle da je kopilot civilnog aviona pao preko svog sedišta, verovatno bez svesti, a da pilot nije u pilotskoj kabini.

Vojni piloti su videli i da su u kabini aviona bile aktivirane maske sa kiseonikom što se dešava kada naglo opadne pritisak vazduha, rekao je predstavnik.

U narednom prilasku "boingu" grčki vojni piloti su "videli dve osobe u pilotskoj kabini koje su izgledale kao da pokušavaju da upravljaju avionom, ali se ne zna ko - neko od drugih članova posade ili neko od putnika", rekao je Rusopulos. Predstavnik je demantovao da su vojni avioni potom oborili "odmetnuti" civilni avion.

Ne ulazeći u to šta bi mogao biti uzrok najveće vazduhoplovne nesreće ikada u Grčkoj, Rusopulos je rekao da "nema nagoveštaja" sabotaže ili terorizma.

Poluzvanične tvrdnje ukazuju da su se posada i putnici ugušili iz nepoznatih razloga, pre pada aviona kojim je narednih 60 do 90 minuta upravljao automatski pilot.

Ranije je objavljeno da se svaka veza sa avionom bila prekinula već 20 minuta po uzletanju sa Kipra, a avion je zvanično proglašen za "odmetnut" (Renegade) više od sat kasnije, po ulasku u vazdušni prostor Grčke.

Rusopulos je izjavio da je nadjena jedna od dve "crne kutije", ali nije razjasnio koja: da li je pronadjen registrator parametara leta ili registrator razgovora u pilotskoj kabini.

Avion na letu HCY 522 leteo je na liniji Larnaka–Atina–Prag. Izvor agencije Rojters u grčkoj policiji naveo je da su 59 odraslih putnika i osmoru dece, bili na putu za Atinu, a da su ostali leteli za Prag. Boing 737, kiparske avio kompanije Helios Erlajnz, srušio se jutros oko jedanaest sati i 20 minuta po srednjoevropskom vremenu, u planinama poluostrva Eviola, 40 kilometara severoistočno od Atine.

Kapetan Boinga: 2 do 4 sekunde

Deo aviona (CNN)
Kapetan Boinga 737 Miomir Prodanović objašnjava da bi se, na osnovu ovih činjenica, dalo zaključiti da je u avionu došlo do gubitka pritiska, odnosno, kiseonika. Prema njegovim rečima, do dekompresije dolazi najčešće zbog lošeg održavanja, kada dođe do kvara ventila koji obezbeđuju pritisak i kiseonik za pilotsku i putničku kabinu. On ipak kaže da postoje procedure koje obezbeđuju bezbedno sletanje, a da je najvažnije spustiti letelicu na visinu od 3.000 metara.

"Ako dođe do rapidne dekompresije, naše vreme svesti je do dve do četiri sekunde, kada mi imamo vremena da stavimo maske, uspostavimo komunikaciju i predizmemo određene radnje, da bi probali da rešimo problem i sprečimo dalji rast pada pritiska i da bi se spustili da određenu visinu", kaže Prodanović.

On navodi da se iz do sada dostupnih informacija može zaključiti i to da je procedura naglog spuštava aviona na bezbednu visinu bila uspešna zbog podatka da je jedan od putnika uspeo da pošalje SMS poruku i da je avion bio u proceduri za sletanje.

Problemi su, kaže Prodanović, možda nastali kasnije, jer uz dekompresiju obavezno dolazi do naglog pada temperature u avionu: "Samim tim se stvara nagla kondenzacija zbog zasićenog vazduha i diže se sva prašina, tako da je jedan obak prašine i dima u avionu. Pri tom se naduvaju unutrašnji organi, kao balon od gasova i to je jedna jako stresna situacija i za pilote i za putnike".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

37 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Podeli: