Utorak, 13.10.2009.

14:44

Grčka: Balkan u EU do 2014.

Grčka predlaže novu mapu puta za članstvo država zapadnog Balkana u EU, po kojoj bi one do 2014. trebalo da postanu punopravne članice EU.

Izvor: FoNet

Default images

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić izjavio je Fonetu da mu je taj plan danas preneo premijer Grčke Jorgos Papandreu. "Bila mi je velika čast da danas budem prvi predstavnik strane države koji je imao priliku da razgovara sa novim premijerom Grčke Jorgosom Papandreuom", rekao je Jeremić.

Šef diplomatije podsetio je da je u vreme grčkog predsedavanja EU 2003. godine, kada je Papandreu bio šef diplomatije, postignut Solunski dogovor koji garantuje evropsku budućnost zemljama zapadnog Balkana.

Jeremić se ranije danas susreo i sa vršiocem dužnosti ministra spoljnih poslova Grčke Dimitrisom Drucasom, koji mu je takođe predočio grčki predlog nove mape puta za članstvo država zapadnog Balkana u EU, po kojoj bi one do 2014. godine trebalo da postanu punopravne članice EU.

"Grčka i Srbija dele istu viziju za jugoistočnu Evropu, da ovaj region postane region mira i prosperiteta i deo EU", istakao je Drucas.

Prema njegovim rečima, Grčka je spremna da pruži svu pomoć zemljama regiona i veruje da će se otvoriti novo poglavlje proširenja Unije.

"Vremenski okvir u kojem bi ovaj proces trebalo da bude završen je 2014. godine, jer se tada obeležava 100 godina od početka Prvog svetskog rata", objasnio je Drucas.

Prema njegovoj oceni, EU je najveći projekat mira i Grčka želi da deli iste vrednosti, kao i da otvorena pitanja rešava konsenzusom.

Jeremić je naveo da je strateški prioritet Vlade Srbije članstvo u EU, da je zahvalan Vladi Grčke na podršci i da sa velikim entuzijazmom Srbija prihvata predlog nove mape puta za zapadni Balkan.

Jeremić je poručio da je saglasan sa Drucasom da je EU najuspešniji mirovni projekat i da će u istom maniru zapadni Balkan rešavati otvorena pitanja.

Jedan od osnovnih elemenata ove uspešnosti EU je način kako se donose odluke, a reč je o konsenzusu, rekao je Jeremić.

Upitan o aktivnostima Vlade Srbije na hapšenju Ratka Mladića, Jeremić je naglasio da Vlada čini maksimalne napore u saradnji sa Tribunalom u Hagu i da se nada da bi rezultat te saradnje moglo biti odmrzavanje procesa pristupanja EU.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Orban otkrio plan NATO-a: Sprema se preokret?

NATO, u okviru svoje misije u Ukrajini, želi da stvori vojne baze u Poljskoj, Rumuniji i Slovačkoj radi koordinacije isporuke oružja Kijevu, rekao je mađarski premijer Viktor Orban za Radio Košut.

8:40

14.6.2024.

1 d

Podeli: