Petak, 13.07.2012.

22:03

Protest Španaca zbog mera štednje

Nekoliko stotina zaposlenih u državnim službama u Španiji protestovali su u Madridu i Valensiji zbog odluke vlade da sprovede mere štednje.

Izvor: Beta

Default images

Tim merama bi trebalo da se smanje plate i povećavaju porezi.

Cilj novog paketa mera štednje vlade u Madridu je da se u budžetu do 2015. uštedi 65 milijardi evra zbog velikog deficita.

Oko pet stotina demonstranata u Madridu bili su o obučeni u crninu, neke žene su nosile i crni veo, a tokom protesta saobraćaj je bio blokiran na nekoliko mesta u centru grada.

Protesti su organizovani i u Valensiji, gde je više stotina zaposlenih u ministarstvu pravde uzvikivalo "Ruke u vis, ovo je pljačka".

Državni službenici u Španiji primaju platu 14 puta godišnje, ali su one 2010. godine u okviru prvog paketa mera štednje bile smanjene za oko pet odsto.

Španska vlada namerava da državnim službenicima ukine platu koju su dobijali pred Božić.

Merama štednje biće pogođeni i španski premijer, članovi njegovog kabineta i poslanici. U Španiji trenutno ima oko tri miliona zaposlenih u državnim službama.

Posle sastanka ministara na kojem su usvojene odluke o povećanju poreza na promet i smanjenju troškova, zamenica španskog premijera Saens de Santamarija rekla je da "Španija prolazi kroz jedan od svojih najdramatičnijih trenutaka".

Ona je kazala da mere štednje nisu jednostavne i lake, niti popularne, ali da će vlada učiniti sve da bi one bile sprovedene što je pravednije moguće.

Španska vlada izložena je oštrim kritikama zato što mere štednje pogađaju srednju i radničku klasu, a ne bogati sloj stanovništva.

"Vlada treba da juri velike kompanije koje ne plaćaju porez, i bankare koji su počinili prevare i doveli ovu zemlju do dna. Umesto toga mi moramo da plaćamo" rekao je 52-godišnji Pablo Gonzalez koji radi u lokalnim vlastima.

Povećanje poreza na promet stupiće na snagu 1. septembra, a ostale mere štednje, među kojima je i odluka da se starosna granica za odlazak u penziju sa 65. poveća na 67 godina počeće da se sprovode nešto kasnije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

23 h

Podeli: