Nedelja, 10.06.2007.

10:37

Parlamentarni izbori u Belgiji

U Belgiji se održavaju parlamentarni izbori koji bi trebalo da označe kraje osmogodišnje vladavine koalicije Gija Ferhofstata.

Izvor: Beta

Default images

Oko 7,7 miliona Belgijanaca sa pravom glasa izabraće 150 poslanika i 71 senatora. Kako javljaju agencije, oko 16.000 biračkih mesta otvoreno je jutros u 08.00, po lokalnom vremenu, a biće zatvorena u 13.00 na mestima gde se glasa preko listića, a u 15.00 gde se glasa elektronski. Prvi rezultati očekuju se danas oko 17.00.

Ferhofstat, iz stranke Flamanski liberali i demokrate, prvi put je postao premijer 1999, a zatim ponovo 2003. kada je stao na čelo četvoroclane koalicione vlade flamanskih i valonskih liberala i socijalista.

Prema rezultatima istraživanja, Ferhofstat je popularniji od svog rivala Iva Leterma, međutim Belgijanci će danas glasati za partije, a Latermovi demohrišćani imaju veću podršku u Flandriji, gde živi oko 60 odsto Belgijanaca.

Očekuje se da posle ovih izbora Letermovi demohrišćani, koji se zalažu za veću autonomiju Flandrije, ponovo postati najjača politička partija u kraljevini.

Glasanje u Belgiji je obavezno za sve birače, zbog čega ta zemlja ima najveći odziv u svetu, skoro 95 odsto na poslednjim izborima održanim 2003.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Orban otkrio plan NATO-a: Sprema se preokret?

NATO, u okviru svoje misije u Ukrajini, želi da stvori vojne baze u Poljskoj, Rumuniji i Slovačkoj radi koordinacije isporuke oružja Kijevu, rekao je mađarski premijer Viktor Orban za Radio Košut.

8:40

14.6.2024.

1 d

Podeli: