Nedelja, 09.12.2012.

12:37

"Hamas želi da uništi Izrael"

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu komentarisao je govor vođe političkog krila Hamasa Kaleda Mašala, u pojasu Gaze u subotu.

Izvor: Tanjug

Default images

On navodi da su se u poslednja 24 sata pokazale, ponovo, prave boje Hamasa.

Mašal, koji inače živi u izgnanstvu, govorio je na proslavi četvrt veka postojanja Hamasa, najavivši da ta islamistička organizacija neće nikada priznati Izrael i da će se "boriti da oslobodi Palestinu od cionističkog okupatora".

Netanijahu je na sednici vlade rekao da Hamas "nema nameru da postigne kompromis" s Izraelom.

"Oni žele da unište Izrael. Država Izrael će savladati tog neprijatelja, ali je interesantno videti kako Abu Mazen ( palestinski predsednik Mahmud Abas, vođa rivalskog Fataha) nije osudio izjave koje pozivaju na uništenje Izraela, kao što nikada nije osudio raketnu vatru", kazao je Netanjahu, dodavši da, na nesreću, on teži jedinstvu s Hamasom, za koji se zna da ga podržava Iran.

Izraelski premijer je kazao i da njegova vlada nema iluzija i da Izrael "želi istinski mir sa susedima, ali da ne zaboravlja realnost".

"Nećemo napraviti još jednu grešku kao što je unilateralno povlačenje, onakvo kakvo je dovelo Hamas na vlast u Gazi", rekao je Netanijahu, aludirajući na povlačenje izraelske vojske i evakuaciju jevrejskih naseljenika iz pojasa Gaze 2005, nakon okupacije od 1967. godine, posle čega je počelo raketiranje juga Izraela.

Sredinom 2007. godine Hamas je preuzeo silom vlast nad pojasom Gaze, pobedivši sekularni Fatah.

Netanijahu je, međutim, zanemario činjenicu da je Abas svojevremeno osuđivao raketiranje Izraela, ističući da nanosi malu štetu toj zemlji, a izaziva veliku odmazdu.

"Uvek sam začuđen iluzijama drugih ljudi koji kažu da su voljni da nastave taj proces i zovu ga mirovnim. Davanjem kontrole tim ljudima nad Judejom i Samarijom ( biblijsko ime Zpadne obale) će samo imati jedan rezultat- Gazu na domaku Tel Aviva, Hadere i Kfar Sabe", istakao je izraelski premijer.

"Zato se opiremo međunarodnom pritisku i to je ono što izraelsko rukovodstvo treba da bude - oslobođeno iluzija i da štiti izraelske interese", zakljucio je Netanijahu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Podeli: