Četvrtak, 09.04.2015.

19:31

KM: Izbodeni mladić operisan

Mladić S. N. (17) srpske nacionalnosti uboden je nožem u grudi kod glavnog mosta u Kosovskoj Mitrovici. On je operisan, ali je još uvek životno ugrožen.

Izvor: B92, Beta

Default images
Foto: Tanjug, arhiva

Povređeni mladić je operisan i nalazi se u stabilnom stanju, ali je i dalje životno ugrožen, izjavio je doktor Saša Dimkić.

"Radi se o povredama nanetim oštrim predmetom od pozadi i to su ozbiljne povrede", rekao je Dimkić i dodao da su sedamnaestogodišnjem N.S. povređeni desna strana grudnog koša, desno plućno krilo, dijafragma i jetra.

Direktor bolnice u severnom delu Kosovske Mitrovice Milan Ivanovićrekao je nakon incidenta na mostu da je u tu bolnicu dopremljen mladić srpske nacionalnosti, star 17 godina, koga je napala grupa Albanaca koji su iz južnog dela prešli glavni most. Nakon operacije, povređeni mladić je u stabilnom stanju.

"Povređen mladić S. N. probudio se iz anestezije, a nakon operacije koja je trajala tri sata on se sada oporavlja u šok sobi. On je zadobio tešku povredu, opasnu po život, ali smo zaustavili krvarenje i sada, posle operacije, on se oseća stabilno. Očekujem povoljan postoperativni tok, iako se komplikacije ne mogu isključiti," rekao je za KoSSev, direktor bolnice u Kosovskoj Mitrovic.

Direktor gradske bolnice je ranije za B92 rekao da je povređeni mladić izgubio dosta krvi..

Napad na mladića srpske nacionalnosti dogodio se oko 18 h dok je bio sa još dvojicom mladića, koji su uspeli da pobegnu.

"Oko 17:50, u blizini glavnog mosta u Severnoj Mitrovici, iz pravca južnog dela, došlo je sedam lica koji su imali kapuljače na glavama. Tom prilikom nanela su povrede N.S., rođenom 1998, oštrim predmetom u predelu plećke. Lice je zbrinuto u bolnici", potvrdio je za KoSSev regionalni komandir Kosovske policije Željko Bojić.

Nakon incidenta napadači su pobegli u južni deo Kosovske Mitrovice, kazali su svedoci, javlja Beta.

Bojić je naveo i da su u blizini mosta bili pripadnici KPS-a, ali da niko nije uhapšen jer se sve desilo iznenada i bez povoda.

Kosovska policija će legitimisati sve koji prelaze glavni most na Ibru u Kosovskoj Mitrovici, rekao je Bojić.

Đurić: Ovo je zločin na nacionalnoj osnovi

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić osudio je napad na mladića u severnom delu Kosovske Mitrovice, ocenivši da se radi o zločinu na nacionalnoj osnovi koji uznemiruje i obeshrabruje.

"Zločin koji je izveden na nacionalnoj osnovi, na mestu koje treba da bude simbol mira i koje treba i bukvalno da bude most pomirenja i zajedništva, uznemiruje i potpuno obeshrabruje. U predvečerje najvećeg hrišćanskog praznika, Vaskrsa, srpskom narodu na Kosovu i Metohiji se ponovo šalju poruke koje podsećaju na neka loša, a ne tako daleka vremena", rekao je DJurić.

On je ocenio da je taj napad uznemirio "sve stanovnike Severne Kosovske Mitrovice i sve nas koji ulažemo velike napore da u Pokrajini zaživi mir, tolerancija i bezbedan život za sve građane".

Kako se navodi u saopštenju Kancelarije, Đurić je pozvao pokrajinske organe i nadležne predstavnike međunarodne zajednice da hitno pronađu i kazne počinioce napada.

"Samo u tom slučaju ćemo moći da se nadamo da napori koje ulaže Vlada Srbije kako bi se na Kosmetu živelo bolje i bezbednije, nisu uzaludni", kazao je Đurić.

"Pronaći i kazniti napadače"

Gradonačelnik severne Kosovske Mitrovice Goran Rakić i predsednik Privremenog organa u tom gradu Aleksandar Spirić osudili su napad na sedamnaestogodišnjeg mladića u blizini mosta preko Ibra i od predstavnika policije i međunarodne zajednice zatražili da počinioce pronađu i kazne.

"Izražavamo zabrinutost, osuđujemo ovaj napad i veoma smo uznemireni zbog toga", rekao je Spirić u kosovskomitrovačkoj bolnici gde sa Rakićem čeka ishod hirurškog zahvata.

On je dodao da će od KPS-a Sever tražiti da pojača prisustvo u kritičnim zonama, "da se ovakvi i slični gnusni napadi ne bi dešavali".

Gradonačelnik Goran Rakić ocenio je da je reč o "gnusnom zločinu" čije će počinioce "goniti do kraja".

"Onima koji pokušavaju da uruše ionako krhki mir u Mitrovici, poručujem da im to neće uspeti", kazao je gradonačelnik severnog dela Kosovske Mitrovice.

Rakić je pozvao sugrađane da ostanu mirni i pribrani i najavio da će čim dobije prve informacije iz operacione sale o stanju povređenog mladića, održati sastanak sa svim bezbednosnim strukturama u gradu gde će odlučiti o daljim koracima.

Predsednik Srpske liste Aleksandar Jablanović najoštrije je osudio napad na mladića S.N. (17) koji je izboden u severnom delu Kosovske Mitrovice i zatražio hitnu reakciju Kfora i Euleksa.

Jablanović je u saopštenju dostavljenom agenciji Tanjug zatražio od Euleksa i Kfora da privedu pravdi počinioce i tako pokažu da postoji pravda i za Srbe na Kosovu i Metohiji.

"Najoštrije osudjujem napad na nevinog mladića koji je izveden na nacionalnoj osnovi i pozivam one koji su odgovorni za bezbednost gradjana, a to su pre svega Kfor i Euleks", naveo je on.

Jablanović je zatržio od Kfora i Euleksa da "što bržim hapšenjem počinilaca pokakažu da u surovoj kosmetskoj realnosti postoji barem neka pravda za nevine srpske mladiće koji su nekome krivi samo zato što su srpske nacionalnosti i što su stanovnici poslednjeg srpskog grada na Kosovu i Metohiji - Kosovske Mitrovice”.

Šefica administrativne Kancelarije u Severnoj Mitrovici Adrijana Hodžić najoštrije je osudila ranjavanje mladića S.N. (17) ocenivši da je reč o kukavičkom činu.

Ranjavanje mladića kod glavnog mosta u Kosovskoj Mitrovici Hodžić je nazvala kukavičkim činom, koji je neprihvatljiv u bilo kojem civilizovanom društvu.

"Ovakva vrsta nasilja utiče na lokalno stanovništvo i pogubno utiče na mir i stabilnost", upozorila je ona.

Građanska inicijativa "Srbija, demokratija, pravda" (GI SDP) osudila je napad na mladića u severnom delu Kosovske Mitrovice i uputila zahtev Kosovskoj policijskoj službi (KPS) i misiji Euleks da pronađu i privedu napadače.

"GI SDP najoštrije osuđuje kukavički napad na mladića N.S. na glavnom gradskom mostu u Kosovskoj Mitrovici i zahteva od KPS i Euleksa da preduzmu sve mere iz svojih nadležnosti kako bi se počinioci ovog napada pronašli i priveli pravdi", navodi se u saopštenju GI SDP.

Ta stranka je ocenila da je hapšenje napadača i njihovo procesuiranje "jedini način da se ovakvim napadima, kojih je nebrojeno puta bilo u prošlosti, stane na put".

"Apelujemo na policijsku stanicu Severna Mitrovica da pojača svoje prisustvo na glavnom gradskom mostu, i ostalim osetljivim tačkama, kako bi preventivnim delovanjem sprečili ovakve gnusne napade", piše u saopštenju GI SDP.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

45 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Podeli: