Subota, 07.02.2009.

01:51

Članovima RIK 77 miliona dinara

Članovi Republičke izborne komisije, njih 36, naplatili su za svoj angažman tokom prošle godine 77 miliona dinara, piše Blic.

Izvor: Blic

Default images

To je, po oceni stručnjaka CeSID previše za posao koji su uradili, navodi list. Kako su za Blic objasnili Zoran Stojiljković i Đorđe Vuković, članovi RIK su odlučili da se naknade obračunavaju po održanoj sednici, a zatim u danu, umesto jedne, neopravdano prikazivali da su održavali po desetak sednica i tako došli do enormnih zarada, većih od dva miliona.

Prema pregledu isplaćenih naknada u koji je Blic imao uvid u Skupštini, saradnicima RIK, uglavnom skupštinskim službenicima i stranačkim aktivistima, isplaćeno je 105,38 miliona. Iz državnog budžeta RIK-u za nadoknade i honorare ukupno su plaćena 182,62 miliona dinara za prošlu godinu.

Po oceni Zorana Lučića, direktora CeSID, nije samo u pitanju novac koji su naplatili, već što se u RIK radi "malo, loše i sa katastrofalnim posledicama po državu".

Uz to, predsednica RIK je, kao sudija Vrhovnog suda Srbija, bila u sukobu interesa, kao i ministarka pravde koja je bila član, a komisija je očigledno služila da se udome članovi stranaka ili njihovi rođaci, navodi list.

Tako je supruga Zorana Krasića, funkcionera i poslanika SRS, kao član RIK, zaradila 2.040.844 dinara, kao i sestra Vjerice Radete (SRS), piše Blic.

"Praksa da se stranački predstavnici nalaze u RIK je davno napuštena praksa koja nigde više, osim u nekim zemljama Afrike, ne postoji. Do sada su sednice RIK izgledale slično sednicama Skupštine na kojima svako priča u interesu i u ime svoje stranke, jer su u komisiju izabrani da bi branili stranačke interese. Za svoj rad bili su odgovorni samo stranci", ocenio je dosadašnju praksu Đorđe Vuković, programski direktor CeSID.

Da bi se prekinula praksa u kojoj je RIK partijski plen, CeSID predlaže da Državna izborna komisija bude stalno, nezavisno telo sastavljeno od profesionalaca koje bi se u kontinuitetu bavilo izbornom problematikom. Umesto strankama, bilo bi odgovorno struci i javnosti.

Predlog je da u komisiji bude zaposleno između sedam i devet ljudi koje bi predložila kandidaciona komisija sastavljena od pet predstavnika univerziteta, tri sudije Vrhovnog suda Srbije i predstavnika advokatske komore i nevladinih organizacija.

Izbor članova, na predlog ove komisije, ostaće u parlamentu. Članovi DIK neće smeti da obavljaju ni jedan drugi posao, osim ako su u pitanju profesori univerziteta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Podeli: