Utorak, 06.11.2012.

09:20

Putin smenio ministra pod istragom

Ruski predsednik Vladimir Putin smenio je ministra odbrane Anatolija Serđukova i na to mesto postavio gubernatora Moskovske oblasti Sergeja Šojgua.

Izvor: Tanjug

Default images

Putinov portparol Dmitrij Peskov rekao je u izjavi AFP-u da je Serđukov smenjen kako bi mogla da bude nastavljena temeljna istraga u vezi sa proneverom državne imovine, vredne oko 100 miliona dolara, u firmi "Oboronservis", koja je pod kontrolom ruskog ministarstva odbrane.

Istraga ispituje mahinacije sa evidentno veštački sniženim cenama nekretnina koje su pripadale ministarstvu odbrane, zemljišnih parcela i akcija preduzeća, a u okviru tog slučaja već je ispitana bivši šef odeljenja za imovinske odnose ministarstva odbrane i član saveta direktora "Oboronservisa" Jevgenija Vasiljeva.

Ruski mediji su ranije preneli da bi u okviru istrage u najskorije vreme mogao da bude ispitan kao svedok i Serđukov.

Prema podacima istrage, mahinacije kojima je naneta šteta veća od tri milijarde rubalja (oko 100 miliona dolara), izvele su kompanije povezane sa "Oboronservisom", čiji je predsednik saveta direktora donedavno bio Serđukov.

Prošle sedmice je pretres izvršen u centrali "Oboronservisa", a ruske vlasti su do sada pokrenule pet krivičnih postupaka za mahinacije u prodaji nekretnina, parcela i akcija u vlasništvu te kompanije.

Novi ministar, stari znalac

Novi ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu dobro je poznat srpskoj javnosti, jer je svojevremeno bio kopredsednik rusko-srpskog Medjuvladinog komiteta za trgovinsko-ekonomsku saradnju i često je dolazio u Srbiju.

Kao dugogodišnji ministar za vanredne situacije, Ssojgu se aktivno angažovao na otvaranju rusko-srpskog humanitarnog centra u Nišu, koji je letos odigrao značajnu ulogu u gašenju požara u Srbiji i regionu.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić je Šojgua u julu ove godine odlikovao Ordenom srpske zastave prvog stepena, a Srpska pravoslavna crkva ga je odlikovala Ordenom Svetog Save, u februaru ove godine i 2003. kada mu je to priznanje uručio tadašnji patrijarh SPC Pavle.

Nikolić je Šojgua odlikovao za naročite zasluge u razvijanju medjunarodnih odnosa i prijateljstva naroda Srbije i Rusije, kako je navedeno u obrazloženju, jer je svojim profesionalnim zalaganjem dao je izuzetan doprinos unapredjenju ukupnih bilateralnih odnosa, a posebno razvoju ekonomsko-trgovinske saradnje dve zemlje.

Posebno je važno, dodaje se, istaći njegov lični doprinos naporima da se zaštiti i pruži svestrana materijalna pomoć i podrška srpskom narodu na Kosovu i Metohiji, kao i u realizaciji pomoći i saradnji sa Srbijom u oblasti vanrednih situacija - poplava i požara.

Patrijarh Pavle je Šojgua odlikovao za pomoć koju je ukazao srpskom narodu i crkvi u BiH i na Kosovu i Metohiji.

Poreklom je iz sibriskog regiona Tuve i jedan od malobrojnih predstavnika tamošnje nacionalne manjine u vrhu ruske vlasti. Šojgu (57) se školovao za gradjevinskog inženjera, ali kako mu je otac bio visoki fukconer KPSS u Tuvi, ubrzo se obreo u politici i krenuo očevim stopama.
Posle raspada S S S R, Šojgu je oformio i od 1994. do 2012. rukovodio MInistarstvom za vanredne situacije, koje u Rusiji važi za jedno od najefikasnijih, pa je već godinama jedan od najpopularnijih političara.

Jedan je od njaviših funkcionera vladajuće Jedinstvene Rusije od 2001. od 2003. ima čin generala, a 1999. odlikovan je visokim odličjem Heroja Rusije.

Šojgu je često pravio društvo Putinu u ribolovačkim i drugim ekspedicijama, poput obilaska rezervata za tigrove na ruskom Dalekom istoku 2008. ili na ronjenju na jugu Rusije prošle godine.
Oženjen je Irinom koju je upoznao kao student i imaju dve ćerke.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Orban otkrio plan NATO-a: Sprema se preokret?

NATO, u okviru svoje misije u Ukrajini, želi da stvori vojne baze u Poljskoj, Rumuniji i Slovačkoj radi koordinacije isporuke oružja Kijevu, rekao je mađarski premijer Viktor Orban za Radio Košut.

8:40

14.6.2024.

1 d

Podeli: