Četvrtak, 05.12.2013.

00:21

Završen sastanak Dačić-Ešton-Tači

U Briselu je oko 17 sati završen sastanak Dačića, Tačija i Eštonove. Kosovski premijer je pre sastanka rekao da "Srbija kasni sa primenom sporazuma".

Izvor: B92, Beta

Default images

Visoka predstavnica EU i posrednica u dijalogu Beograda i Prištine Ketrin Ešton je prethodno imala odvojene susrete sa Dačićem i Tačijem.

Prvi je danas sa Eštonovom razgovarao Tači i taj razgovor je počeo posle 12 h. Nakon njega je na razgovor otišao Dačić, a zatim je usledio trilateralni sastanak.

Glavna tema ove runde dijaloga je primena Briselskog sporazuma u oblasti pravosuđa i policije, tj. sledeći koraci u formiranju Zajednice srpskih opština.

Tači je pred početak razgovora rekao da će se u ovoj rundi razgovarati o daljim koracima u primeni sporazuma od 19. aprila.

"Kosovo je upravo prošlo važan evropski test organizujući fer i slobodne izbore u skladu sa najvišim standardima na celoj teritoriji Kosova. Sada je na redu da se razgovara o daljim koracima u implementaciji sporazuma. Imali smo zaostajanje Srbije u implementaciji delova sporazuma koji se odnose na policiju i pravosuđe. Kosovo će sprovesti sve svoje obaveze iz sporazuma od 19. aprila, a izbori su potpuno legitimizovali taj sporazum", rekao je on u Briselu.

Upitan da li će biti problema u stvaranju Zajednice srpskih opština i da li će se o tome razgovarati danas, Tači je rekao da su izbori sprovedeni u skladu sa ustavom i zakonima Kosova i da se u skladu sa sporazumom nada da će uskoro videti nove gradonačelnike i s njima se sresti kako bi radili zajedno za dobrobit građana.

"Nadam se da ćemo zajedno raditi na formiranju Zajednice srpskih opština koja će biti kao i zajednica kosovskih opština, koja već postoji. Biće to forma dobrovoljnog učešća koja će uzeti oblik NVO", rekao je Tači.

Briselski sporazum još nije u potpunosti primenjen, te stoga treba pojačati rad na njegovoj primeni kako bi izveštaj visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton Evropskom savetu bio što pozitivniji, izjavila je portparolka Eštonove Maja Kocijančič.

"Dogovor iz aprila još nije potpuno ispunjen", rekla je Kocijančičeva novinarima tokom današnje runde dijaloga Beograda i Prištine, koja je oko podneva počela u Briselu.

Ona je podsetila da će Eštonova 16. i 17. decembra izvestiti ministre spoljnih poslova zemalja članica o postignutom napretku, tako da je neophodno pojačati napore na sprovođenju sporazuma.

Današnji sastanak održava se uoči izveštaja Eštonove o dijalogu i ključnog sastanka Ministarskog saveta EU zakazanog za 17. decembar, na kome će šefovi diplomatija zemalja članica dati konačno mišljenje o datumu prve međuvladine konferencije, koja označava formalni početak pregovora.

Kako je Eštonova juče rekla, predsednik vlade Srbije Ivica Dačić i kosovski premijer Hašim Tači razgovaraće o daljim koracima u sprovođenju sporazuma o normalizaciji iz aprila ove godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Orban otkrio plan NATO-a: Sprema se preokret?

NATO, u okviru svoje misije u Ukrajini, želi da stvori vojne baze u Poljskoj, Rumuniji i Slovačkoj radi koordinacije isporuke oružja Kijevu, rekao je mađarski premijer Viktor Orban za Radio Košut.

8:40

14.6.2024.

1 d

Podeli: