Četvrtak, 05.04.2012.

16:21

PISA test za srednjoškolce u aprilu

Početkom aprila učenici prvog razreda srednjih škola radiće PISA testove. Svake tri godine testiraju se u tri oblasti: matematici, čitanju i prirodnim naukama.

Izvor: B92

Default images

Đaci iz Srbije su 2009. zauzeli tek 43. mesto, pošto su osvojili 442 poena, a minimalan broj osvojenih bodova je 500. Taj plasman, osim što je očito loš, znači i da naši đaci zaostaju skoro jednu školsku godinu u primeni stečenih znanja u odnosu na svoje vršnjake.

U zemljama u regionu na testu iz 2009. najbolji su bili srednjoškolci iz Slovenije, na 20. mestu sa 501 poenom. Hrvatski srednjoškolci su nešto bolji od nas i zauzeli su 39. poziciju.

U oblasti čitalačke pismenosti zaostajemo za Slovenijom i Hrvatskom za 35 do 40 poena. U oblasti matematičke i naučne pismenosti ove zemlje beže nam za 70 poena.

U samom vrhu liste bile su azijske zemlje, dok su lošiji plasman od nas imale Bugarska, Rumunija i Crna Gora, koja je bila na 53. mestu.

Filološka gimnazija je jedna od 155 škola u kojoj će se održati PISA testiranje od 17. aprila do 18. maja.

Škola treba da obezbedi i računare na kojima će 14 đaka raditi elektronske testove za sat i po. I Prehrambeno-hemijska škola u Kraljevu ove godine hvata se u koštac sa PISA testovima.

U Međunarodnom programu procene učeničkih postignuća PISA, umesto termina znanje koristi se izraz pismenost i kompetencija. Pismenost se odnosi na znanja koja su učeniku neophodna da bi nastavio školovanje, a biti kompetentan znači da učenik zna da primeni stečena znanja. Prema tome rezultat iz 2009. godine ukazuje na to da u proseku trećina srpskih đaka od 15 godina nije usvojila znanja za nastavak školovanja i da svoje znanje ne zna da primeni u praksi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Beže: Naredili su masovnu mobilizaciju

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski prokomentarisao je rastuću mobilizaciju u Ukrajini i reakciju javnosti, rekavši da Ukrajinci, ako žele da sačuvaju zemlju, moraju da je brane.

21:47

11.6.2024.

1 d

Svet

To je to – "rat" je zvanično počeo

Evropska komisija (EK) je danas obavestila kineske proizvođače električnih vozila (EV) o uvođenju dodatnih carina na njihove proizvode koje će stupiti na snagu početkom sledećeg meseca.

15:01

12.6.2024.

1 d

Podeli: