Četvrtak, 05.03.2009.

09:10

Kragujevac: Ekološki autobus

Kragujevac će biti prvi grad u Srbiji koji će u javni gradski prevoz uvesti ekološke niskopodne autobuse na komprimovani prirodni gas.

Izvor: B92

Default images

Kompanija “Vulović transport” iz Kragujevca, u saradnji sa fabrikom MAZ iz Belorusije, počela je proizvodnju ekoloških autobusa, koji ostvaruju drastične ekonomske uštede u odnosu na autobuse koji koriste dizel gorivo. U eksploataciji nema emisije sumpora i čađi, pa se zagađenje životne sredine smanjuje i do 50 odsto.

Upotrebom ovih autobusa grad Kragujevac će uštedeti gotovo sav novac koji je bio izdvajan za subvencionisanje javnog prevoza. Taj novac biće iskorišćen za kupovinu novih vozila, unapređenje kvaliteta usluga i povećanje broja linija.

Tehničko-tehnološka rešenja novog autobusa uradio je stručni tim kragujevačke kompanije, u saradnji sa Vojno-tehničkim institutom iz Beograda.

Predstavnici beloruskog MAZ-a potpisali su i ugovor o isporuci šasija domaćem proizvođaču u narednih 10 godina. Pred kompanijom “Vulović transport” sada je posao izgradnje pumpne stanice za komprimovani gas.

Autobusi na prirodni gas marke “BIK-203CNGS” trebalo bi uskoro da se nađu i na ulicama Beograda, Novog Sada i Niša, a u planu je izvoz na tržišta zemalja bivše Jugoslavije, kao i u Italiju, Mađarsku, Grčku, Austriju, Bugarsku i Rumuniju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Potvrđeno: Tenkovi su ušli u centar grada

Izraelski tenkovi su prvi put u utorak stigli do centra Rafe, prema izjavama svedoka, tri nedelje nakon početka kopnene operacije u južnom delu Gaze koja je izazvala globalnu osudu.

13:26

28.5.2024.

19 h

Podeli: