Ponedeljak, 04.08.2014.

12:25

Američki avion pobegao od ruskog

Američki izviđački avion ušao je prošlog meseca u vazdušni prostor Švedske kako bi pobegao ruskim lovcima, objavio je "Njujork tajms".

Izvor: Tanjug

Default images

Do incidenta je došlo 18. jula, kad se ruski lovac približio američkom avionu RC-135 za elektronsko izviđanje, koji je u tom trenutku, kako tvrde američki zvaničnici, leteo u međunarodnom vazdušnom prostoru iznad Baltičkog mora, piše "Njujork tajms", a prenosi Rojters.

"Pilot aviona je, postupajući na profesionalan i bezbedan način, izveo manevar kako bi izbegao mogući susret sa ruskim avionom", navodi se u saopštenju Komande američke vojske za Evropu.

Budući da Švedska nije članica NATO-a, Komanda je saopštila da je taj manevar ipak bio "pogrešan".

Pošto su zbog krize oko Ukrajine odnosi između SAD i Rusije pali na najniži nivo još od Hladnog rata, zvanični Vašington je proširio obim prikupljanja obaveštajnih podataka u regionu istočne Evrope, navodi "Tajms".

Švedski mediji pišu da je do incidenta prošlog meseca došlo kad je izviđač RC-135 leteo u blizini Kalinjingrada, ruske enklave između Poljske i Litvanije, u kojoj se nalazi i luka u kojoj je stacionirana ruska Baltička flota.

Nakon što mu se približio ruski avion, pilot RC-135 je pokušao da izbegne taj bliski susret time što je uleteo u švedski vazdušni prostor, a iz njega je izašao pošto su ga iz švedske kontrole avio-saobraćaja upozorili na grešku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

84 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

1 d

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

1 d

Podeli: