Sreda, 03.08.2005.

15:02

"Nasilje nad radiodifuzijom"

ANEM, NUNS i Granski sindikat medija Nezavisnost smatraju da vlast u Srbiji ponovo pokušava da vrši nasilje nad radiodifuzijom.

Izvor: B92

Default images

Organizacije smatraju da je nasilje u predlaganju nepotrebnih izmena Zakona o radiodifuziji. Vlada je predložila odlaganje transformacije RTS-a do aprila sledeće godine, uvođenje pretplate devet meseci ranije, odlaganje privatizacije lokalnih medija, uvođenje mogućnosti da članovi Saveta za radiodifuziju budu birani na tu funkciju više puta i ukidanje pravo veta članu Saveta iz Vojvodine.

Predlog da privatizacija lokalnih medija bude odložena do kraja 2008. znači da se lokalnim vlastima pruža mogućnost da koriste lokalne medije kao svoje razglasne stanice, smatra Nebojša Bugarinović, predsednik NUNS-a. "Mislim da se tako demonstrira vrlo jasna politička namera za zadržavanje kontrole nad pojedinim lokalnim glasilima do kraja 2008, dokle god traje mandat prošle godine izabranih vlasti. To je loša poruka za javnost", kaže on.

Jedan od spornih predloga je i odlaganje transforamcije RTS-a do aprila sledeće godine. Taj predlog nije upućen zbog nespremnosti vlasti za obavljanje tako složenog posla, već zbog njene spremnosti da vlada elektronskim medijima, kaže Dragan Milanović iz granskog sindikata medija Nezavisnost. "Oni pokazuju veliku spremnost i hoće da zakonskim rešenjima i pogrešnim tumačenjima prethodnih članova zakona, odnosno tumačenjem onako kako njima odgovara, dovedu do konfuzije u kojoj će imati apsolutnu vlast u pogledu RTS-a, na lokalnom i na nacionalnom nivou", kaže on.

Istovremeno, predlogom izmena Zakona o radiodifuziji predviđa se hitno uvođenje pretplate za RTS, a deobni bilans i transformacija te kuće u javni servis do kraja marta sledeće godine. Predsednik UO ANEM-a Slobodan Stojšić kaže da se novinarska udruženja i organizacije medija u suštini zalažu za uvođenje TV pretplate, ali ne dok je RTS samo jedno od javnih glasila čije rukovodstvo bira direktno Vlada. "To je za nas namet zato što građani već izdvajaju iz svog džepa kroz budžet za finansiranje RTS-a, a sada se traži i da i iz drugog džepa izvade i opet plate", kaže on.

ANEM, NUNS i Nezavisnost smatraju da je rešenje u ostajanju sadašnjih odrebi Zakona o radiodifuziji i očekuju da poslanici neće usvojiti predložene izmene.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Orban otkrio plan NATO-a: Sprema se preokret?

NATO, u okviru svoje misije u Ukrajini, želi da stvori vojne baze u Poljskoj, Rumuniji i Slovačkoj radi koordinacije isporuke oružja Kijevu, rekao je mađarski premijer Viktor Orban za Radio Košut.

8:40

14.6.2024.

1 d

Podeli: