Sreda, 02.12.2009.

13:58

Šabić kritikuje povlačenje računa

Poverenik za informacije Rodoljub Šabić ocenio je da nije dobar potez to što je Vlada iz skupštinske procedure povukla završni račun budžeta za 2008. godinu.

Izvor: Beta

Default images

On je naveo da nije dobro što je Vlada povukla dokument koji je već stigao u Skupštinu i u koji su poslanici imali uvid. Komentarištući izveštaj revizora u kojem su utvrđene nepravilnosti u korišćenju budžetskih sredstava, Šabić rekao da je DRI najviši organ vlasti u oblasti revizije i javnih rashoda, čiji se akti ne mogu pobijati čak ni pred sudom.

Prema njegovim rečima, zbog toga komentari budžetskih korisnika o nalazima DRI u medijima deluju "krajnje neumesno".

"Organi vlasti koji su bili kontrolisani mogli su da reaguju na nalaze revizora dok je postupak revizije sprovođen, a ne nakanadno", rekao je Šabić.

Prema njegovim rečima, činjenica da je Srbija godinama uz Vatikan, bila jedina zemlja u Evropi koja nije imala državnu revizorsku instituciju govori o značaju pojavljivanja ovog izveštaja.

"Prvi put nismo više neko ko ružnim primerom netransparentenosti štrči u Evropi", rekao je Šabić.

DRI je prošle nedelje Skupštini dostavila izveštaj o reviziji budžeta za 2008. godinu koji je obuhvatio kontrolu 14 ministarstva, tri uprave i Direkciju za imovinu Srbije.

To je bio prvi revizorski izveštaj zavrsnog računa republičkog budžeta koji je posle 2002. godine dostavljen Skupštini. U njemu je navedeno da su državni revizori utvrdili brojne nepravilnosti i kršenja zakona u trošenju prošlogodišnjeg budžeta, a najveći deo odnosi se na javne nabavke i ugovore o delu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Podeli: