Četvrtak, 02.11.2017.

15:08

Irak dobio tri američka aviona F-16

Iračka vojska dobila je tri američka nova borbena aviona F-16 i sada ima 21 letelicu te vrste, saopštilo je iračko Ministarsrvo odbrane.

Izvor: Beta/AP

Irak dobio tri američka aviona F-16
Foto: Gettyimages

Iračke vlasti su naručile od SAD 36 lovaca F-16 prema ugovoru potpisanom 2011. godine, pre nego što su džihadisti Islamske države 2014. godine osvojili jednu trećinu iračke teritorije. Od tada je iračka vojska uspela da protera džihadiste iz skoro svih zona u njihovim rukama.

"Tri aviona tipa F-16 stigla su na vojnu bazu Balad", navodi se u saopštenju ministarstva i dodaje da vojska sada ima 21 letelicu a prema ugovoru preostaje isporuka još 13 aviona.

Ti avioni predstavljaju napredak za iračko vazduholovstvo koje je do skora imalo avione "Cesna" karavane i dva stara ruska aviona tipa Su-25.

Iračke vlasti su se žalile u nekoliko navrata da ne dobijaju dovoljno brzo poručene avionu zbog nestabilnosti u zemlji. Isporuke su kasnile zbog najezde Islamske države.

Irački piloti su obučeni u SAD.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

1 d

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

1 d

Podeli: