Utorak, 01.07.2014.

23:17

"Otvaraju se vrata za dolazak pape"

Poseta sekretara Svete stolice za odnose za drugim državama Dominika Mambertija Srbiji je važna jer, između ostalog, "otvara vrata" za pripremu dolaska pape.

Izvor: Tanjug

Default images

Ovo smatra predsednik Centra za istraživanje religije politike i društva Nikola Knežević.

Knežević je ocenio da je sastanak predsednika Srbije Tomislava Nikolića sa Mambertijem veoma važan u kontekstu daljeg unapređivanja odnosa dveju država koji su, kako kaže, solidni iako opterećeni izvesnim istorijskim balastom i njenim interpretacijama.

''Ova poseta je važna jer pored ugovora o visokom obrazovanju koji su potpisani između dve države, što pretpostavljam znači mogućnost razmene studenata i pravno regulisanje rimokatoličkih visokih i srednjih škola u Srbiji, otvara vrata za pripremu dolaska pape Franje, što bi bio veoma simboličan i istorijski događaj naročito u kontekstu unapređenja odnosa između SPC i RKC, ali i dobrosusedskih odnosa u regionu'', rekao je Tanjugu Knežević.

S druge strane, napomenuo je, ostaju otvorena brojna pitanja koja se saradnjom moraju rešiti, a jedno od najkritičnijih jeste želja Vatikana da na zahtev Hrvatske nadbiskupske konferencije beatifikuje kardinala Alojzija Stepinca oko čije uloge u Drugom svetskom ratu postoje ponekad i dijematralno različita stanovišta.

''Pitanje poput tog, kao i pitanje papine posete Jasenovcu usloviće odnos koju će Srpska pravoslavna crkva postaviti u odnosu na služben poziv da papa u bližoj budučnosti poseti Srbiju'', istakao je Knežević.

Novi papa je, kaže on, ekumenski izrazito otvoren, skroman i susretljiv i poseduje senzibilnost kakvu Papa Benedikt XVI nije imao, prevashodno zbog svojeg južnoameričkog porekla i dugogodišnje službe u siromašnim krajevima.

Knežević ističe potrebu da se, kako kaže Sveta Stolica i SPC više uključe u ono što je EU definisala kao jedno od važnih prioriteta prilikom priključivanja Srbije, a to je suočavanje sa prošlošću i procesi tranzicione pravde.

To su, međutim, dodao je on, pitanja oko kojih između SPC i RKC u Hrvatskoj postoje različita stanovišta.

Mamberti boravi u poseti Srbiji, a danas se sastao i sa predsednikom Nikolićem koji je istakao da će mu biti drago da poželi dobrodošlicu poglavaru Rimokatoličke crkve, čim oko te posete bude postignut dogovor sa SPC-om.

Nikolić je izrazio želju da se zajedničkom mudrošću ne načini nikakav potez koji bi bilo koga uvredio, pogotovo u vezi odnosa prema istoriji, Drugom svetskom ratu i ulozi Stepinca. Pre četiri godine je na predlog Vatikana proglašen "blaženim", a ubrzo će, kako je najavljeno, biti i "sveti".

Stepinac, zaštitnik hrvatske crkve priklonio se vrhu Nezavisne države Hrvatske na čelu sa Antom Pavelićem tako što se uključio u fundamentalne strukture režima - vojsku, kao vikar, i Hrvatski sabor, kao njegov član.

I šef srpske diplomatije Ivica Dačić je ranije, nakon razgovora sa Mambertijem, rekao da je sa aspekta države Srbije, svakako od interesa da na državnom nivou papa Franja poseti zemlju, dodavši, međutim, da ne može da govori o odnosima između Katoličke i Pravoslavne crkve.

Mambertija je primio i patrijarh SPC Irinej, ali detalji njihovog razgovora nisu saopšteni.

Inače, patrijarh Irinej se zalaže za približavanje pravoslavne i katoličke crkve, kao i za dolazak poglavara Rimokatoličke crkve u Srbiju, ali smatra da još nije "sazrelo" vreme za realizaciju te posete.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Putin pobesneo; "Kazna je zaslužena"

Ruski predsednik Vladimir Putin besan je zbog napada dronom na vojni aerodrom u kome su pogođena dva napredna borbena aviona Su-57, rekao je portparol ukrajinske obaveštajne službe.

8:28

13.6.2024.

1 d

Svet

Orban je kažnjen, i to žestoko

Najviši sud Evropske unije doneo je odluku da Mađarska mora da plati kaznu od 200 miliona evra zbog nepoštovanja politike migracija i azila, javlja Dojče vele.

10:55

13.6.2024.

1 d

Podeli: